Prin prisma alegerilor. Mircea Coșea: Răul pe care l-au făcut se șterge foarte, foarte greu
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
”România se află într-un moment pe care nu l-a mai parcurs”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, analizând alegerile de duminică prin prisma alegerilor din trecut și a răului făcut României de statul paralel și de mineriade. 

Lucruri foarte curioase

După schimbarea de regim, chiar la început, când nu știam ce se va întâmpla, a fost foarte dificil. Au apărut atunci niște lucruri foarte curioase. Se punea problema ca Guvernul să cumpere lemne pentru încălzirea populației, a fost rechiziționarea valutei. Au fost niște sfaturi pe care le primeam din Occident de la niște oameni care ne învățau cum să facem tranziția pe care ei nu o făcuseră niciodată”, a spus profesorul Coșea, precizând, totodată, că a fost dificil, dar a fost frumos. 

A fost greu, dar a fost frumos

De ce frumos? ”Pentru că așteptările erau mari, era speranța că, dacă lucrurile se vor realiza, vom trăi cu totul altfel și va fi totul bine. Au venit două momente importante, care ne-au servit foarte mult - Uniunea Europeană și NATO”, a explicat profesorul de economie. 

Context special

În privința alegerilor din acest an, invitatul emisiunii ”Totul despre bani” a precizat că, în ceea ce-l privește, el plasează cele două voturi, locale și europarlamentare, într-un context special. ”Sunt foarte, foarte importante, pentru că România se află într-un moment pe care nu l-a mai parcurs până acum”, a subliniat Mircea Coșea. 

Ne marchează pe termen lung

Și a explicat: ”În primul rând, este problema așa-numitului stat paralel. Ceea ce s-a dezvăluit în ultima perioadă din mass-media, lucruri pe care le bănuiam, dar nu erau adus în esența ca acum, arată că, de fapt, perioada în care așa-numitul stat paralel a avut-o a făcut un rău imens. Sigur, au fost persoane care și-au pierdut situația, unii și-au pierdut viața, îngrozitor. Dar s-au petrecut două lucruri care ne marchează pe termen lung

Cea mai coruptă țară din lume

Primul este crearea în lumea asta, a Uniunii Europene, dar și peste ea, a impresiei că România este cea mai coruptă țară lume. Cei care ne-au condus atunci, în special acel stat paralel, care, de fapt, era statul principal. Statul paralel erau ăia de pe la Guvern, de la Președinție care acum zic că nu știu, nu au văzut, nu au cunoscut. Ordinea o făcea Coldea și cu instituțiile lui.

Se fură până la președinte

Propaganda care s-a făcut atunci, cu doamna Kovesi și cu ceilalți, că România este un stat atât de corupt, încât trebuie făcute anumite schimbări care motivau acțiunile lor extraordinar de nocive, a făcut ca și astăzi, când mă întâlnesc cu persoane din străinătate, membri ai mediului academic, foști parlamentari de la Bruxelles pe care îi cunosc, câteodată și anumite companii care îmi cer sfatul, să fiu întrebat ce faceți cu corupția, pentru că știm că este o corupție îngrozitoare în România, se fură de la intrarea în țară până la președinte. Lucrurile acestea se șterg foarte, foarte greu. Răul care l-au făcut, este un rău imens

Nu vin, că scoate Iliescu minerii

Un rău la fel de mare l-a făcut guvernarea Iliescu cu mineriada. După mineriadă, cu toată lumea care discutam, ne spuneau că nu vin în România de teamă că mâine-poimâine, Iliescu scoate minerii în stradă și ne bat și ne omoară”, a spus profesorul Mircea Coșea.

Află mai multe, vizionând extrem de interesantul interviu acordat de profesorul Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel