Problemă cu schimbarea contractului de energie în 2022. Chisăliţă: Furnizorul poate cere DESPĂGUBIRI
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Val neobişnuit de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia / Foto: Pexels
Val neobişnuit de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia / Foto: Pexels
EXCLUSIV
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a atras atenţia, în exclusivitate pentru DC Business, asupra unei probleme cu care se vor confrunta românii care vor dori să schimbe operatorul de energie cu care au contract în vigoare. 

"Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere. Pe gaze naturale există această posibilitate ca, absolut oricând un client găseşte o altă ofertă mai bună, să poată renunţa la contractul în vigoare şi să meargă către un nou furnizor. 

La energia electrică este o chestiune un pic mai complexă. Aici s-a schimbat legea în 31 decembrie 2021, lege în care există, practic, posibilitatea ca furnizorul să ceară nişte despăgubiri clientului în momentul în care acesta alege să plece de la el. Adică nu mai poate să plece chiar atât de lejer şi sunt obligaţi să achite o anumită despăgubire furnizorului respectiv", a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.  

"E o chestiune care nu ţine neapărat de contractul semnat de către client, ci este o prevedere legală. Cert este că este o barieră importantă pentru mutarea clienţilor de la un furnizor la altul. O chestiune care, din punctul meu de vedere, nu trebuia impusă în România, ţinând cont de faptul că oricum migraţia clienţilor este, oricum, foarte mică. Anul trecut discutăm de 15% dintre clienţi care şi-au schimbat furnizorul şi, mai mult, diversele studii sociologice care s-au făcut anul trecut au arătat că 80% dintre consumatorii casnici nu vor să-şi schimbe furnizorul - spuneau ei atunci - indiferent de condiţii", a subliniat Dumitru Chisăliţă.

 

Citeşte şi:  Preţ gaze de la 1 aprilie, fără plafonare - compensare. Chisăliţă: Influenţă mică pentru unii, creşteri uriaşe pentru alţii

 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre momentul 1 aprilie 2022 din perspectiva facturilor la energie electrică şi gaze naturale. 

La data de 1 aprilie expiră măsurile luate de către Guvern cu privire la plafonarea preţurilor la energie, precum şi compensarea facturilor către populaţie. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit, pentru DC Business, despre ce va urma de la această dată şi a spus care va fi creşterea de preţuri pe care va trebui să o suporte românii. 

"Ceea ce se va întâmpla de la 1 aprilie este faptul că se termină măsurile de plafonare şi compensare. Ele îşi încetează activitatea. Ţinând seama de aceste aspecte şi luând în considerare creşterile care au existat în această perioadă, creşteri care nu au fost neapărat vizibile în facturile românilor, în acelaşi timp ţinând seama şi de faptul că, în momentul de faţă, pe piaţa de gaze naturale se tranzacţionează cel mai ieftin gaz care este ofertat în momentul de faţă la 286 de lei cu tot cu TVA, faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă când preţul mediu era undeva la 146 lei, asta înseamnă o creştere de 100%. 

Ceea ce vă spun este un preţ mediu al pieţei. Însă pe piaţă sunt contracte care pleacă de la 107 lei/MWh, până la 1.600 lei/MWh. Deci efectele vor fi foarte diferite în funcţie de preţul pe care fiecare îl are, efectiv, în contract. 

Pentru cei care au avut preţuri mici, influenţa nu a existat în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea. În această situaţie sunt cel puţin jumătate dintre consumatorii de gaze naturale. Însă pentru cei care s-au găsit la extremitatea maximă, care au avut preţuri foarte mari în contract, acolo bineînţeles că pasul care va fi făcut va fi unul foarte mare. Gândiţi-vă că sunt clienţi care vor avea 1.000 lei MWh în contract, faţă de 310 lei/MWh cât este acum. În aceste cazuri vorbim de o creştere de trei ori faţă de preţul plafonat", a explicat, pentru cititorii DC Business, Dumitru Chisăliţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel