Proces istoric. Miliioane de dolari pentru a scăpa basma curată

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Veterinarii atenționează populația să aibă o atenție sporită atunci când cumpără produse prin comerțul online.
Veterinarii atenționează populația să aibă o atenție sporită atunci când cumpără produse prin comerțul online.
Patru mari companii farmaceutice au ajuns luni la un acord amiabil de ultim moment care le permite să evite un proces federal în SUA legat de rolul lor în criza opioidelor în această ţară, în aşteptarea unui acord mai larg care s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari pentru întreaga industrie, transmit dpa şi AFP.

Acordul a fost anunţat de producătorul israelian de medicamente Teva şi confirmat de avocaţii a două comitate din Ohio, ale căror plângeri urmau să fie examinate primele în cadrul unui proces-test la Cleveland. Companiile afiliate Teva - cei mai mari trei distribuitori americani: McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health - vor plăti imediat împreună 215 milioane de dolari pentru a pune capăt oricărui litigiu legat de criza opioidelor.

Dreptul la medicamente. Modificări care vor intra în vigoare în 2020

Teva, care fabrică opioide generice, va plăti 20 milioane de dolari în numerar, plus alte 25 milioane în medicamente pentru tratarea dependenţelor. 'Acordul propus va permite progrese importante în stăvilirea crizei, aducând resurse programelor de tratament al dependenţelor de opioide' în cele două comitate, au declarat avocaţii care le reprezintă. Procesul, care urma să se deschidă luni dimineaţă, ar fi fost primul la nivel federal care ar fi examinat responsabilităţile industriei farmaceutice în această criză de sănătate publică.

Potrivit datelor guvernamentale, peste 400.000 de americani au murit din cauza unor supradoze de opioide în ultimi 20 de ani. Laboratoarele şi distribuitorii sunt acuzaţi că, începând din 1996, fac o publicitate agresivă analgezicelor pe bază de opioide, precum oxycontin, deşi cunosc puterea lor adictivă. Chiar dacă procesul de la Cleveland nu va mai avea loc - plângerea mai vizează doar lanţul de farmacii Walgreens, al cărui proces a fost amânat, avocaţii reclamanţilor au subliniat că 'nu este vorba despre o soluţie globală'.

Rămâne, într-adevăr, de găsit un acord mai larg pentru soluţionarea ansamblului plângerilor, în jur de 2.600, formulate de colectivităţi locale de toate felurile, inclusiv cvasi-totalitatea statelor americane. Un acord aflat în curs de negociere s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari, care le-ar permite municipalităţilor, comitatelor şi statelor să facă faţă costurilor crizei, estimate de guvern la 78,5 miliarde pe an (cheltuieli de sănătate, pierdere de productivitate, costurile ale sistemului penal).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel