Producătorii de avioane de luptă și tancuri, creșteri puternice la bursă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de a reveni la Casa Albă, președintele ales al Statelor Unite i-a criticat din nou pe aliații din NATO care, în opinia lui, nu alocă suficient din PIB pentru achiziționarea de arme.

Donald Trump cere ca obiectivul să fie majorat de la 2% la 5%, ceea ce ar reprezenta un efort suplimentar de peste 500 de miliarde de euro. O oportunitate semnificativă pentru companii precum Thales sau Rheinmetall.

Producătorii de avioane de luptă, de tancuri și echipamente electronice de apărare, precum Saab, Dassault Aviation, Rheinmetall, Leonardo și Thales, se remarcă a bursă, înregistrând unele dintre cele mai bune performanțe în cadrul indicelui Stoxx 600 al marilor valori europene.

Dacă plătesc facturile, rămânem

Europa nu a cheltuit niciodată atât de mult pentru apărare, dar, potrivit lui Donald Trump, eforturile sunt încă insuficiente. Președintele ales a cerut, în cadrul unei conferințe de presă dedicate politicii sale internaționale, ca țările NATO să-și majoreze bugetul militar la 5% din PIB, față de obiectivul actual de 2%. Dacă această țintă ar fi atinsă, europenii ar cheltui 900 de miliarde de euro pe an pentru apărare, pe baza PIB-ului actual, adică cel puțin 500 de miliarde de euro mai mult decât în prezent.

Aceasta reprezintă o nouă critică din partea lui Donald Trump la adresa aliaților canadieni și europeni (30 dintre cele 32 de țări membre NATO sunt europene, incluzând Turcia).

În urmă cu un an, în timpul campaniei electorale, el a descris țările NATO drept „rău-platnice”, considerând că finanțarea Alianței depinde prea mult de Statele Unite, și a avertizat că țara sa, dacă va fi reales, nu îi va proteja pe aliați în caz de atac din partea Rusiei. „De fapt, i-aș încuraja [pe ruși] să facă ce doresc”, a declarat Trump în februarie anul trecut, în timpul unui miting electoral în Carolina de Sud. Mai recent, în decembrie, într-un interviu acordat postului american NBC, Donald Trump a amenințat din nou că va retrage Statele Unite din NATO. „Dacă plătesc facturile, rămânem.”

Franța a atins obiectivul de 2% abia anul trecut

Cheltuielile militare ale Uniunii Europene au crescut considerabil de la începutul războiului din Ucraina. De la aproximativ 240 de miliarde de euro în 2021 sau 1,5% din PIB, s-a ajuns, în 2024, la 326 de miliarde, adică 1,9% din PIB. Obiectivul de 2% fixat de NATO nu a fost niciodată atât de aproape de a fi atins. Franța l-a îndeplinit anul trecut, alăturându-se astfel Poloniei, Greciei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Ungariei, României, Letoniei, Ciprului și Slovaciei.

Războiul din Ucraina a determinat Germania să își intensifice reînarmarea și a convins Suedia să adere la NATO. De când Stockholm a solicitat oficial aderarea, acțiunile companiei suedeze Saab (producătorul avioanelor de luptă Gripen, corvetelor, navelor anti-rachetă și armelor anti-tanc) au crescut de la 100 de coroane în mai 2022 la peste 200 de coroane astăzi (275 la cel mai ridicat nivel, în iulie 2024).

Europa vrea autonomie 

Țările membre ale Uniunii Europene încearcă să realizeze jumătate din achizițiile militare în Europa până în 2030. În prezent, majoritatea echipamentelor militare cumpărate de europeni provin din țări terțe. Europa dorește să-și recâștige suveranitatea și să depindă mai puțin de alții. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la Europa să producă arme „la scară aplăă”. „Nu trăim într-o perioadă de pace”, a declarat Scholz în februarie 2024, la inaugurarea unei noi fabrici de obuze de artilerie a companiei Rheinmetall în Unterlüss, Saxonia Inferioară. Europa trebuie să se echipeze cu armele necesare pentru a „descuraja eventualii agresori”.

Fondul ETF VanEck Defense, care reunește marii producători de armament și care a fost lansat în Europa în 2023, și-a dublat valoarea de atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel