Producătorul auto Stellantis oferă salarii mai mari cu 14,5% pentru sindicaliștii UAW, în încercarea de a preveni greva
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fabrica auto
Fabrica auto
Constructorul auto american, Stellantis, a oferit vineri creșteri salariale pe termen de patru ani muncitorilor săi, reprezentați de United Auto Workers (UAW), în timp ce se străduiește să evite o grevă costisitoare.  

Oferta constructorului auto mărește salariile muncitorilor cu 14,5% pe durata celor patru ani ai acordului propus pentru majoritatea celor aproximativ 43.000 de lucrători reprezentați de UAW. Angajații mai noi ar primi o creștere de 27% a salariilor inițiale și o perioadă de timp mai scurtă - șase ani, față de opt ani în cadrul acordului actual - pentru a avansa la nivelul salarial maxim.

Actualele contracte dintre UAW și cei trei producători auto din Detroit vor expira joi, la ora 23:59. Liderii sindicali au amenințat cu greve dacă nu se va ajunge la un acord până la acea dată. UAW nu a mai declanșat niciodată în istoria sa greve majore simultan împotriva tuturor celor trei companii.

Oferta Stellantis prevede, de asemenea, ca angajații săi reprezentați de UAW să primească o "plată unică de protecție împotriva inflației" de 6.000 de dolari în primul an al acordului și un total de 4.500 de dolari în plăți suplimentare în următorii trei ani.

În plus, propunerea ar face ca ziua de 1 iunie să devină o sărbătoare plătită pentru lucrători, conform actualizării acordului dintre muncitori și constructorul auto Stellantis.

Vicepreședintele UAW, Rich Boyer, a declarat pentru CNBC că negocierile sunt în curs de desfășurare și vor continua în speranța de a obține un acord înainte de termenul limită. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, sindicatul va lua măsurile corespunzătoare, a spus el.

Creșterea salarială propusă de Stellantis este mai mare decât cea primită de angajații General Motors și Ford Motor, care au primit propuneri de majorări de 10% și, respectiv, 9%. Cele două companii au propus, de asemenea, bonusuri suplimentare de ratificare pe care Stellantis nu le-a oferit.

Totuși, acordul propus rămâne departe de cererile sindicatului, care includ, printre altele, o creștere a salariului cu 40%, o săptămână de lucru de 32 de ore și restabilirea planurilor de pensii de tip tradițional. Doar aproximativ 30% dintre lucrătorii reprezentați de UAW la Stellantis - cei angajați înainte de octombrie 2007 au în prezent planuri de pensii.

Președintele UAW, Shawn Fain, a respins ofertele venite atât de la GM, cât și de la Ford ca fiind insuficiente. El a calificat oferta GM, prezentată joi, drept "o propunere jignitoare care nu se apropie de un acord echitabil pentru muncitorii auto din America".

Citește și: Ford mărește salariile angajaților după ce aceștia au amenințat cu greva

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel