Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Plecând de la ideea că România împrumută 3 miliarde de euro pe lună, profesorul Mitroi a precizat că din această sumă jumătate sunt lei, jumătate euro ”jumătate sunt refinanțare, ba chiar mai mult iar probabil în jur de 35% sunt deficit curent. Reglajul acesta este destul de fin cel al finanțării datoriei sau împrumut mult la început de an pentru că au intuit probabil o perioadă dificilă care continuă”.
Profesorul s-a declarat surprins că marile bănci centrale au făcut ceva de analiștii considerau că nu se va întâmpla și anume că ”sunt toate grăbite și numai în ultima săptămână fiecare au majorat rata dobânzii de referință cu jumătate de punct de bază ceea ce a trimis un vânt rece în piață. Primul a fost Fed-ul după care a urmat BCE”.
Profesorul Mitroi a mai explicat că întâlnirea lui Marcel Ciolacu la scurt timp după preluarea mandatului de premier cu guvernatorul Mugur Isărescu și ambasadorul SUA arată că: ”E important să știi cum arată tabloul de bord. Ai nevoie de ambasadorii țărilor importante!”, a mai explicat analistul.
Adrian Mitroi a mai arătat că analiștii credeau că finanțarea se va ieftini ceea ce ar fi însemnat scăderea inflației însă nu a fost așa.
Economistul a mai spus că: ”Deci, în concluzie, într-un context internațional dificil, banii sunt scumpi, nu cum credeam noi ieftini. Banii în piață sunt și scumpi, sunt și puțini. E o nouă realitate de context în care joacă România astăzi și atunci trebuie să avem grijă, pe lângă grijile de care spuneam mai devreme, grija banilor care ne vor ține foarte strâmtorați la proiectele pe care trebuie să le facem. Asta înseamnă că lista de priorități, ca într-o familie, ca o corporație, de fapt, lista de priorități trebuie bine, bine ajustată. Acum nu ne mai permitem să fim largi la buzunar”, a explicat analistul economic.
Profesorul s-a arătat mirat de ce România se împrumută atât de scump: ”Ceva este acolo, este cronic. E ca o boală cronică a deficitului României. Nu înțeleg!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...