„Atât timp cât nu rezolvăm problema deficitului, presiunea asupra inflației va rămâne una foarte ridicată și inflația va rămâne riscul major macroeconomic al României pentru perioada următoare”, a apreciat economistul.
Asta ar trebui să facă!
Explicându-se, el a apreciat că, ”dacă Guvernul vrea să se lupte cu inflația, în primul și-n primul rând ar trebui să lupte cu acest deficit, nu să se ducă peste supermarketuri și să facă o analiză, vezi Doamne!, unde e adaosul comercial și unde nu e”.
În același timp, a punctat profesorul Cristian Păun în intervenția sa, trebuie create ”premisele, condițiile ca economia locală să înflorească, să genereze mai multă ofertă, mai multe opțiuni pentru români, mai ales acolo unde vorbim de cele mai mari creșteri de prețuri. Și cred că ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe zona agroalimentară, ci aici avem mari creșteri de prețuri sau presiune foarte mare”.
Gafe și populism
Pe de altă parte, economistul a subliniat că ”Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are, promițând în stânga și-n dreapta majorări salariale”. ”Nu ar trebui să sacrificăm investițiile și dezvoltarea României în perioada următoare pe aceste gafe și acest populism”, a adăugat invitatul televiziunii B1TV, reproșând faptul că în ministere „nu lucrează nimeni”, că ”toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă după aceste patru rânduri de alegeri”.
Iar anul viitor, a continuat profesorul Păun, ”o să vină acești guvernanți, dacă vin tot ei la butoane, și o să ne convingă de ce trebuie să plătim taxe mai mari, mai progresive, mai aplicate la nivel de cetățean, să nu poată să scape cetățeanul și eu sunt sigur că o să combine această taxare cu inflația în continuare.
Poveste de adormit copii
Deci povestea asta cu o să scăpăm de inflația e o poveste de adormit copiii. (…) Zeci de miliarde de euro noi nu-i avem, îi împrumutăm și-i aruncăm, în principal, în consum”, a mai afirmat Cristian Păun.În opinia sa, inflația nu va scădea sub 5% decât dacă ori rezolvăm problema deficitului bugetar, ori Institutul Național de Statistică (INS) o să măsluiască cifrele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...