Cel mai mare exportator de petrol din lume, grupul deținut de Arabia Saudită, Aramco, a anunțat duminică un profit în scădere cu 24,7% pentru 2023.
Lovitura a fost provocată de scăderea prețului țițeiului și a producției din acest an.
Astfel, compania a raportat o pierdere a profitului net de circa 40 miliarde de dolari, de la 161,07 miliarde de dolari în 2022, la aproximativ 121,25 miliarde de dolari anul trecut. Totodată, veniturile totale ale Aramco s-au diminuat cu 17%, la 440,88 miliarde de dolari, de la 535,19 miliarde de dolari, anul trecut.
Pe lângă scăderea provocată în principal de scăderea preţurilor la petrol, compania ia în calcul un alt factor în privința acestor pierderi anume reducerea marjelor în rafinare şi petrochimie, o altă ramură de producție a grupului Aramco.
Cu toate acestea, dividendele plătite de compania petrolieră în 2023 s-au situat la aproape 98 de miliarde de dolari iar compania intenţionează ca, în acest an, să îşi recompenseze acţionarii cu 124,3 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna o creştere de 66% comparativ cu 2021.
Plata totală de aproximativ 31 de miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea către investitori și guvernul Arabiei Saudite, inclusiv o componentă specială, a crescut față de nivelul din trimestrul anterior, chiar dacă producția mai mică de petrol a dus la scăderea venitului net cu aproape 25% față de anul trecut.
Cel mai mare exportator de țiței din lume asigură o mare parte din veniturile guvernului saudit prin intermediul unor dividende generoase. Distribuirea devine din ce în ce mai vitală pe măsură ce prințul moștenitor Mohammed bin Salman urmărește proiecte de dezvoltare urbană foarte și alte afaceri costisitoare, precum proiectul futurist Neom și achiziții scumpe în fotbal, căutând în același timp să diversifice economia prin prisma petrolului.
Grupul saudit are rezerve de ţiţei uriașe, de aproximativ 265 miliarde de barili, echivalentul a 15% din depozitele mondiale de petrol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.