Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
”Până la jumătatea lunii decembrie 2018, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost una dintre cele mai performante pieţe din regiune, însă a încheiat anul 2018 cu o scădere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 15 companii. Trendul puternic descrescător a fost declanşat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informaţii referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie şi telecomunicaţii, şi modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 11,21%, ştergând într-o singură zi toată creşterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piaţa de capital locală. Între valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, şi ultima şedinţă de tranzacţionare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pieţei de capital înregistra o scădere de 12%”, se menţionează în raportul financiar preliminar.
La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ şi dividendele, au reuşit să se menţină în teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a înregistrat cel mai mare avans, de 4,3%.
Citește și: Săptămâna neagră a Bursei București. Care sunt companiile cele mai afectate
Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut anul trecut cu 5% în echivalent lei şi a depăşit 45 de milioane lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 2% şi a depăşit 14 miliarde lei (circa 3 miliarde euro).
Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 18 miliarde euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 30 miliarde euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului 2018.
Pe parcursul anului 2018, Grupul BVB a înregistrat venituri operaţionale consolidate de peste 39,82 milioane lei (12 luni 2017: 38,06 milioane lei), o creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului anterior, variaţie determinată de avansul segmentelor de tranzacţionare, post-tranzactionare şi registru, cât şi de scăderea înregistrată de segmentul Servicii FCI şi alte servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...