Programul ”De trei ori subvenția” pentru fermieri. Credite prin CEC și Fondul de Garantare a Creditului Rural
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Seceta face ravagii în agricultura românească
Seceta face ravagii în agricultura românească
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a susținut o conferință de presă în cursul zilei de joi în care a vorbit despre situația secetei și  măsurile lcare sunt avute în vedere pentru fermierii români.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a susținut la sediul ministerului o conferință de presă în care a prezentat constatările sale din teren în ceea ce privește seceta.

Oficialul a declarat că în urma consultărilor cu specialiștii din ministerul său a fost elaborat ”un produs care va fi operațional din 20 iulie iar fermierii se vor putea duce la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Petre Daea anunță programul ”De trei ori subvenția”

„Este un sprijin garantat, uniform repartizat. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanția că acest program are șansă și este o ancoră de sprijin pentru fermieri”, a explicat Petre Daea.

Cum funcționează programul

”Fermierul primește de la APIA adeverință conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, în sistemul pe care l-au pus la punct, poate să vadă ce sumă are nevoie fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă. Cu această adeverință care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenții de la UE va putea – va fi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă”, a explicat ministrul și a continuat spunând că: ”Fermierul se duce la APIA, ia adeverința, se duce la bancă, la bancă încheie contractul, contract susținut de o garanție – garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural care înseamnă 80%”, a explicat Petre Daea și  continuând că: ”Dobânda este de 2% și stabilă, evident, se sprijină pe ROBOR. Va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului, cu alte cuvinte, pentru trei ani”, a conchis ministrul Petre Daea.

Citește și: Este secetă în România? Petre Daea: Suferinţa plantelor trebuie să o vezi la faţa locului

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre problemele din sistemele de irigații, despre starea culturilor, despre secetă 

Situaţia nu este disperată la nivelul ţării, nu sunt probleme în sistemele de irigaţii şi nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor la raft din cauza lipsei de apă din sol, a afirmat sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenţie la Digi24.

"Nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor la raft din cauza acestei situaţii, pentru că România produce, a produs şi anul acesta şi va încheia recoltatul în câteva zile iar recolta va asigura necesarul ţării şi un excedent pe care îl va exporta, în aşa fel încât fermierii să beneficieze de veniturile pe care le pot regăsi prin valorificarea producţiei pe care o obţin. Peste o lună, o lună şi ceva începem să pregătim anul agricol următor 2022 - 2023 iar fermierilor le trebuie bani pentru a putea cumpăra inputuri şi a pregăti terenul folosind motorină pentru a crea patul germinativ necesar însămânţării şi evident asigurării, în perspectivă, a producţiei agricole pentru anul viitor. Se lucrează în câmp, fermierii sunt cu toate forţele la faţa locului şi caută soluţii alternative", a arătat ministrul citat.

Petre Daea a subliniat, însă, că în ultimii doi ani, 2020 şi 2021, în sistemele de irigaţii nu s-a făcut "aproape" nimic arătând că, până la PNRR, sistemul trebuie pus în funcţiune cu banii care există.

"Este o îngrijorare a tuturor şi o supărare legitimă. De doi ani de zile, din anul 2020 şi 2021 în sistemele de irigaţii nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeaşi stare de lucruri pe care am lăsat-o în 2019, cu excepţia unităţilor unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de execuţie a lucrărilor de investiţii, etapa aceasta de început, de reluare a lucrărilor de investiţii a fost depăşită. Până la PNRR, să punem în stare de funcţionare sistemul cu banii pe care îi avem şi pe care îi are ANIF, repartizaţi din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro şi din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfăşurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, măsurile concrete la faţa locului sunt soluţia. La nivelul ţării situaţia nu este disperată. Nu sunt probleme în sistemele de irigaţii, căutăm să irigăm cât mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am întâlnit că vor lucra zi şi noapte pentru a pune în stare de funcţionare cât mai multe staţii", a precizat şeful de la Agricultură. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel