Programul IMM Factor. Crește plafonul granturilor. Perioada de acordare a garanțiilor va fi prelungită
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ministerul Finanţelor prelungeşte perioada de acordare a garanţiilor şi creşte plafonul maxim al granturilor din cadrul Programului IMM Factor.

"Printr-un proiect, Ministerul Finanţelor intenţionează să simplifice şi să flexibilizeze Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2020 privind aprobarea Programului IMM Factor - Produs de garantare a creditului comercial şi a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. Îmbunătăţirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atât cerinţelor sectorului IMM în contextul actual, cât şi derulării corespunzătoare a Programului de către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare din România", se menţionează în comunicat.

Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanţiilor aferente până la data de 31 decembrie 2021. Totodată, se prelungeşte şi perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.

De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1,8 milioane euro per întreprindere.

Totodată, pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii plafonul creşte de la 120.000 euro la 270.000 euro. Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

"În urma consultărilor cu finanţatorii implicaţi în Program, a asociaţiilor profesionale ale instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanţiile colaterale cu care poate fi garantată garanţia de stat, dat fiind că operaţiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanţii în mod obişnuit. În lipsa acestei modificări, finanţările de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potenţialii beneficiari", se menţionează în comunicat.

Totodată, este necesară şi modificarea procedurii de recuperare a creanţelor rezultate din plata garanţiilor emise pentru finanţările acordate în cadrul Programului, în sensul evidenţierii cât mai clare a rolurilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv a finanţatorilor în această procedură, odată cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanţiile colaterale cu care poate fi garantată garanţia de stat.

Criza gazelor dă un impuls ENERGIEI NUCLEARE. Europa își reconsideră poziția

Prin corelarea măsurilor adoptate cu cele prevăzute în aprobarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19, se asigură compatibilitatea măsurilor de ajutor de stat avute în vedere cu legislaţia europeană în domeniu.

Proiectul de act normativ este publicat şi poate fi consultat la rubrica Transparenţă decizională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel