Programul Noua Casă. Guvernul alocă noi fonduri pentru acest program

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Programul noua casă beneficiază de noi fonduri / Foto: Unsplash
Programul noua casă beneficiază de noi fonduri / Foto: Unsplash
Proiectul de act normativ a fost elaborat în colaborare cu mandatarul statului român – Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Pentru anul 2023 Guvernul alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei.

Programul ”Prima casă/Noua casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care erau cauzate în principal de lipsa garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante, problema locativă, programul ”Prima casă/Noua casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului  construcţiilor.

În nota de fundamentare a hotprârii se spune că după consultarea ultimei analize realizate pe baza datelor raportate în ianuarie 2022 în baza prevederilor Ordinului nr. 3097/2017 privind aprobarea Procedurii şi criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima casă" de către băncile participante în Program, față de primul an de derulare a strategiei, s-a diminuat considerabil raportul între volumul finanţărilor garantate acordate în cadrul Programului şi volumul creditelor pentru locuinţe acordate de finanţatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent raportării, de la aprox. 70% credite de tip ”Prima casă” în anul 2017, la circa 18% în anul 2021.

Raportat la volumul total de credite ipotecare acordate populației în luna martie 2022, 18,48% reprezentau credite „Prima casă”/„Noua casă”.

Județele cu cele mai multe astfel de credite

Potrivit datelor cu caracter general, concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează simetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 29% din totalul creditelor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 24% (date la martie 2022).

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

De la începutul anului 2022 şi până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate în total de 8.313 garanţii în valoare totală de 1,13 mld.lei și 1.485 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,23 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2022 au fost acordate 6.911 contracte de garantare în valoare totală de 0,92 mld. lei și 777 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,13 miliarde lei.

De la începutul Programului până la data de 31.12.2022, au fost plătite efectiv un numar de 1187 garanții, din care se scade un număr de 238 beneficiari repuși în drepturile și obligațiile contractului de credit și de garantare, rezultând un număr de 949 beneficiari și o plată efectivă de 73,25 milioane lei și o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,36% din totalul creditelor acordate prin programul ”Prima casă/ Noua casă”.

Schimbările preconizate

Având în vedere că de la începutul anului s-au primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de credit participante în Program, precum și din partea unor potențiali beneficiari ai Programului în ceea ce privește demararea noii etape a Programului pentru anul 2023, prin alocarea de plafon în cadrul programului ”Noua casă” și ținând cont că prin Legea nr. 360/2022 au fost aprobate plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, este necesar a se asigura continuitatea și predictibilitatea Programului pentru susținerea corespunzătoare a pieței imobiliare.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 asigură continuarea în condiții optime a programului ”Noua casă” fără a se crea disfuncționalități resimțite în rândul beneficiarilor persoane fizice care doresc achiziționarea unei locuințe.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează în primul rând pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și nu în ultimul rând pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Cine sunt principalii beneficiari

Continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului (în cazul creditelor ipotecare standard, nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuinței care se achiziționează prin credit, în vreme ce în cazul locuințelor achiziționate prin Program avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei) și se află la prima achiziție de locuință și în general întâmpină dificultăți mai mari în accesarea și susținerea unui credit ipotecar.

În documentul Guvernului se precizează faptul că anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

Guvernul vrea să readucă optimismul în domeniul imobiliar

În anul 2023 se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențațe de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment.

Având în vedere gradul de consum până la data de 31.12.2022 al plafonului alocat pentru anul 2022 de cca 70% în actualul cadru contextual al activității de creditare a locuințelor destinate populației, Guvernul propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2023 în cadrul programului ”Noua casă”, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022.

Totodată, având în vedere rezultatele înregistrate în derularea Programului în anul 2022, precum și semnalele primite atât din partea finanțatorilor participanți în Program cât și din partea potențialilor beneficiari, se propune ca pentru anul 2023, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel