Ridicarea plafonului până la care poate fi achiziţionat un apartament prin Programul Noua Casă este total în dezavantajul beneficiarilor care vor plăti preturi mai mari, a statului (garantii mai mari = datorie publică mai mare), dezechilibrant pentru piaţa creditelor imobiliare şi discriminatoriu faţă de beneficiarii programului Prima Casa, explică Adrian Câciu.
El amintește că Programul "O familie, o casa", aprobat prin Legea nr. 40/2020, avea un plafon de achiziţie a unui apartament de 70.000 euro. Programul Prima Casa avea un plafon de 65.000 euro. 65% din total credite imobiliare sunt credite Prima Casa, deci este evident că existenta acestor plafoane a ajustat si piata preţurilor la imobiliare menţinând-o într-un echilibru, concluzionează analistul.
”Vă invit să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vă închipuiţi ce înseamnă ridicarea plafonului la 140.000 euro pe unitate locativă având în piaţă aceleaşi unităţi locative care se valorificau la 60-70 mii euro”, scrie în continuare profesorul ASE pe pagina sa de Facebook.
Citește și Programul ”Noua Casă”. Dancă: Sunt câteva modificări importante
Va fi o explozie a preturilor in imobiliare, susține Adrian Câciu. O creştere a preturilor între 25 şi 50%. Enorm! În context de criză să ai creştere artificială de preţuri încurajată prin măsuri statale este dezastru socio-economic. Dar şi o creştere semnificativă a riscului aparitiei creditelor neperformante. Este evident că oamenii vor dori ceva mai scump, mai mare, chiar dacă există riscul să nu poată plăti timp de 30 de ani ratele. Dar ce ne facem dacă acel "mai scump şi mai mare" este vechiul "mai ieftin si la fel de mare"?, întreabă retoric analistul.
Cine profită? Si de ce se face acest lucru pe seama statului care garantează valori care vor fi evident supraevaluate? Sunt curios ce spune BNR despre acest subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...