Programul Tezaur. Analist: Acestea sunt informațiile CORECTE
Autor: DCBusiness Team | 06 sep, 16:39
Un detaliu pe care nu toată lumea îl cunoaște
Un detaliu pe care nu toată lumea îl cunoaște
Statul scoate la vânzare titluri de stat pentru populație cu dobânzi real negative, cu 2 puncte procentuale sub indicele de inflație, precizează analistul Adrian Câciu, într-o postare pe Facebook. ”Să informăm corect populația României”, subliniază expertul.

Este vorba despre Programul Tezaur. Recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că, începând cu 1 septembrie 2021, emite trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3,25%, 3,75% şi 4,15%. Tot MFP menționa că dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. 

Ceea ce nu știu toți cei care apelează la acest instrument, este că, ”absolut toate ratele de dobânda oferite sunt real negative, fiind sub rata inflatiei la iulie (4,95%) sau sub rata inflației prognozate (5,6% - 7,2%)”, constată Adrian Câciu.
.
Ce înseamnă asta? Simplu: că ”orice investiție în aceste titluri de stat este în pierdere în acest moment, mai ales dacă ținem cont că puseul inflaționist va continua și în 2022”, explică analistul. 

În opinia lui, ”Guvernul nu va spune acest lucru așa cum nici presa loiala guvernului nu va spune acest lucru. Din păcate așa se nasc eșecurile financiare. Nici statul nu va vinde titluri(cine e atât de fraier sa blocheze bani și sa piardă) dar nici cei care vor fi atrași de astfel de emisiuni nu vor ieși în câștig. Dacă statul vrea sa se împrumute de la populație dobânda minimă trebuie sa fie 6%”, precizează Adrian Câciu în postarea sa. 

Citește și Adrian Câciu: Este o manipulare a pieței de energie în România?

G Ad:

Ce spune Ministerul Finanțelor: "Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile" și vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, se precizează în comunicat.

Ştiri Recomandate

Metrorex ia MĂSURI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Metrorex va implementa măsuri pentru prevenirea...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro