Proiect în Marea Neagră. Turcia caută bani și parteneri de afacere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este pe gaze naturale
Este pe gaze naturale
Compania naţională de petrol şi gaze din Turcia analizează posibilitatea de a încheia parteneriate şi intenţionează să strângă finanţare în acest an, pentru a putea efectua lucrări la cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

În luna august a anului trecut, Turcia a anunţat că a descoperit un zăcământ în Marea Neagră care ar conţine 405 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Locul unde au fost descoperite gazele naturale este amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, grupul Turkish Petroleum Corp., sau TPAO, a avut contacte preliminare cu mai multe companii petroliere internaţionale, inclusiv unele dintre marile nume din industrie, pentru a extrage gaze de la zăcământul offshore din Marea Neagră. Există însă posibilitatea ca negocierile să nu se încheie cu un parteneriat, iar compania turcă să meargă mai departe de una singură, au precizat sursele.

Investiţiile de capital necesare pentru extracţia gazelor şi livrarea lor la ţărm sunt estimate la aproximativ 3,2 miliarde de dolari, a dezvăluit una dintre surse. În bugetul pe 2021, Guvernul de la Ankara a alocat firmei TPAO suma de 13,4 miliarde lire (1,9 miliarde dolari). Deocamdată nu este clar cât din această sumă va fi alocată pentru proiectul de gaze din Marea Neagră.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a impus un obiectiv ambiţios referitor la debutul producţiei de gaze din Marea Neagră în 2023, când în Turcia ar urma să aibă loc alegeri generale. Însă un factor care ar putea complica situaţia pentru TPAO este ameninţarea unor sancţiuni internaţionale impuse Turciei pentru studiile seismice pe care această ţară le efectuează în apele disputate din estul Mediteranei.

De teama unor acţiuni punitive din partea Uniunii Europene şi a altor state, în ultima perioadă Turcia a readus sub jurisdicţia sa companiile energetice care aveau sediul în străinătate. De asemenea, a utilizat nave aflate în proprietatea statului pentru activităţi de explorare şi producţie offshore.

Citește și Rechemări Tesla. Elon Musk nu înțelege piața din China

Proiectul privind extracţia de gaze din Marea Neagră continuă în contextul în care o serie de contracte de aprovizionare cu gaze pe termen lung, responsabile pentru aproximativ o treime din importurile de gaze ale Turciei, urmează să expire în acest an. Cele mai multe dintre celorlalte contracte vor expira în 2025. Aceasta înseamnă că decidenţii nu vor trebui să reînnoiască toate contractele, ceea ce le va emite să obţină termeni mai buni pentru contractele care vor fi prelungite.

TPAO, companie controlată de fondul suveran de investiţii din Turcia, are parteneriate pentru proiecte de petrol şi gaze cu o serie de companii precum BP Plc şi State Oil Co. of Azerbaidjan în Marea Caspică, Rusia, Irak şi Afganistan. Înainte de descoperirea de gaze de anul trecut, făcută de propria navă a TPAO, Turcia a făcut şase foraje exploratorii în Marea Neagră pe parcusul ultimilor 16 ani cu ajutorul unor companii internaţionale precum Royal Dutch Shell Plc şi Exxon Mobil Corp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Foto: Oana Pavelescu
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier

pixel