Proiect pentru eliminarea unei inechităţi în ceea ce priveşte reabilitarea termică a locuinţelor

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru completarea si modificarea Ordonantei de urgenta nr.18 din 4 martie 2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Concret, se propune ca proprietarii - mare parte familii fără posibilităţi financiare - să nu mai fie obligaţi să achite o parte din costul lucrărilor de reabilitare termică a apartamentelor. 

"Programul Naţional de Reabilitare Termică a Blocurilor de Locuinţe a fost instituit prin O.G. nr 29/2000 privind reabilitarea termică a fondului construitexistent şi simularea economisirii energiei termice. Modificările frecvente ale legislaţiei în domeniu, coroborate cu incoerenţa în stabilirea surselor şi a modului de finanţare a lucrărilor de reabilitare şi necorelarea cu nivelul resurselor disponibile care trebuiau sa fie asigurate de la bugetul de stat au condus, în diverse etape, la încetinirea sau chiar la blocarea acestui program, foarte util de altfel atât din punct de vedere al factorilor de mediu cât si din punct de vedere socio-economic, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Din punct de vedere social, în România avem o situaţie atipică faţă de restul Europei, în care toate persoanele care locuiesc în blocuri construite înainte de anul 1990, deţin apartamentele în proprietate, fără să dispună însă de venituri care să le permită să le întreţină sau reabiliteze, în multe cazuri proprietarii apartamentelor beneficiind de diverse forme de ajutor de la stat sau ajutoare sociale pentru subzistenţă.
Acesta este unul din motivele pentru care Programul de reabilitare termică a blocurilor a fost blocat în perioada în care era prevazută achitarea unei cote părţi de către proprietari.

Mai mult, datorită incoerenţei legislative în domeniul reabilitării termice, au fost create tensiuni sociale şi discriminări între persoanele care au beneficiat gratuit de reabilitare şi cele care au suportat o cotă parte, existând numeroase procese prin care proprietarii au cerut restituirea sumelor achitate pentru reabilitare.

Trebuie remarcat că această situaţie a fost generată de o altă lacună legislativă, respectiv neclarificarea condiţiei suportării de la bugetul local a cotei care revenea asociaţiei de proprietari, prevăzută ca excepţie de la regulă şi deci ca situaţie excepţională, pentru care Consiliul Local trebuia să stabilească reguli şi criterii de încadrare.

Precizăm faptul că începând cu noiembrie 2012 a devenit obligatorie suportarea unei cote de minim 10% de către asociaţiile de proprietari prin instituirea unei taxe de reabilitare pe o perioadă de maxim 10 ani. Această inconsecvenţă legislativă este de asemenea natură a duce la blocarea programului, urmare a discriminărilor create între beneficiarii programelor locale de reabilitare termică a locuinţelor, în funcţie de momentul în care au avut acces la acesta.

Oferirea posibilităţii consiliilor locale de a prelua integral, de la bugetul local, plata cotei de contribuţie datorată de asociaţiile de proprietari va reduce sentimentul de inechitate socială şi poate conduce la deblocarea acestui program şi, implicit, la atingerea ţintelor pe care România şi le-a propus. Având în vedere toate aceste argumente a fost elaborată prezenta iniţiativă legislativă", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel