Proiect pentru majorarea de la 100 la 1.000 de lei a deducerii pentru părinții salariați. Câţi bani ar primi în plus

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Bani
Bani
De la începutul anului 2023, părinții salariați beneficiază de o deducere suplimentară de 100 de lei din impozitul pe venit pentru fiecare copil înscris la școală. 

În anul 2022, Guvernul României a emis Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale. Aceasta prevedea, printre altele, o deducere personală suplimentară astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului;

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

"Ulterior intrării în vigoare a acestei facilităţi, în practică s-a constatat că beneficiul fiscal net pentru părinţii cu copii este de doar 10 lei pe lună, adică 120 de lei anual. Or, aceste beneficiu mult sub nevoile pe care un părinte le are pentru a creşte un copil, cu atât mai mult cu cât aceste este şi elev", subliniază iniţiatorii unei propuneri legislative prin care se doreşte majorarea semnificativă a acestei sume. În acest sens a fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Ce propun iniţiatorii

 

"De asemenea, acest beneficiu este acordat doar părinţilor cu salariu, fiind excluşi astfel părinţii care realizează venituri din activităţi independente sau din venituri din drepturile de proprietate intelectuală, ceea ce creează o discriminare.

Astfel, pentru a asigura că acest beneficiu fiscal este unul real, apreciem că se impun următoarele modificări ale Codului fiscal;

• Faptul că această deducere fiscală se acordă o singură dată, indiferent de sursele de venit;

• Introducerea deducerii personale şi pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente;

• Introducerea deducerii personale şi pentru persoanele care realizează venituri din drepturile de proprietate intelectuală;

• Majorarea sumei care se acordă pentru fiecare copil de la 100 de lei pe lună la 1000 lei pe lună, rezultând un beneficiu fiscal net de 100 de lei", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Impactul socioeconomic este unul pozitiv, având în vedere că acordarea unei deduceri suplimentare pentru părinţii cu copii va conduce la creşterea nivelului de trai al acestora, mai spun iniţiatorii.

Documentul poate fi studiat aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik
Centrala nucleară de la Ostrovet, Belarus
Date ROBOR și IRCC
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings

pixel