Proiectul de gaze, îngropat de autorități. Vergil Chițac: S-au descoperit peste 200 mld. metri cubi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce decizie a luat compania americană
Ce decizie a luat compania americană
EXCLUSIV
Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Interviurile DCNews”, despre timpul pierdut de români cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. Potrivit spuselor sale, dacă la momentul respectiv s-ar fi făcut ceea ce trebuie, gazul românesc putea deveni alternativă la cel rusesc pentru Europa.

”Investiții private într-o zonă care rămâne în continuare periculoasă pot fi, dar puține. Capitalul este laș, nu se duce în zone care sunt periculoase. Vrea să stea la soare, să se înmulțească. Dar investiții publice trebuie și ați amintit foarte bine de exploatările de hidrocarburi, de combustibili fosili din Marea Neagră, din zona offshore”, a spus edilul orașului de la malul Mării Negre.

Noi, românii, am pierdut timp

”Iar aici trebuie discutat mult pe această temă, pentru că noi românii am pierdut timpul”, a punctat Vergil Chițat. Și a explicat despre ce este vorba: ”Un proiect gândit în 2010-2015, care trebuia operaționalizat în 2018. Inițial, știți la fel de bine ca mine, că în zona Neptun Deep, ca să mă refer doar la acest perimetru dintre toate care au fost concesionate, a existat o asociere paritară Exxon Mobil, firma americană, cu OMV.

Din cauza statului român

Dacă vorbim despre Exxon Mobil, să nu uităm că este cea mai mare firmă energetică din lume, dacă nu mă înșel cu o cifră de afaceri, cam de două ori cât PIB-ul României. De ce nu am finalizat proiectul, de ce nu suntem într-o procedură finală și de ce nu avem gaz acum, extras din Marea Neagră, este din cauza politicienilor și a statului român, ca să fiu mai exact! Pentru că nu ne-am angajat să producem legislația pe care le-am promis-o, în momentul în care le-am concesionat perimetrul respectiv”, a spus Vergil Chițac.

Celebra lege 

”Știți foarte bine că, din cauza asta, despre celebra Lege offshore adică, Exxon s-a retras din proiect. E bine că a venit Romgaz și a cumpărat participația Exxon-ului. Cei de la Exxon erau destul de serioși, pentru că făcuseră o investiție de 1,5 - 2 miliarde în 7 puțuri, descoperiseră suficient gaz. Vreau să vă spun că din explorările de până acum s-au descoperit, în zona economică exclusiv a noastră, peste 200 de miliarde de metri cub de gaz!

În realitate este mai mult

Iar părerea mea este că ei nu vor spune decât o valoare minimă, valoarea reală este mult mai mare. Și ca să avem dimensiunea a ce înseamnă 200 de miliarde de metri cub de gaz, imaginați-vă că România consumă 10 miliarde de metri cub de gaz, într-un singur an, din care marea majoritate a acestui gaz este produs de noi”, a ținut să sublinieze invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac.

Produce mai mult decât consumă

Primarul Constanței a adăugat că, atunci ”când am început treaba asta, noi, statul român, am avut, atunci, două considerente. Un obiectiv economic, pentru că din calculele economice care se făceau atunci, taxele, redevențele, tot ce ajungea la statul român însemna cam 3 miliarde de euro pe an. Dar am avut si un considerent strategic. În sensul în care cu exploatarea gazului din Marea Neagră, cred că suntem singura țară din Europa, care produce mai mult decât consumă. Prin urmare, gazul acesta putea să fie, la momentul acela, o alternativă la aprovizionarea cu gaz rusesc a Europei. Ne-am poticnit însă, acum am relut și să sperăm că în anul 2026 vom avea gazul la țărm”, a spus Vergil Chițac.

”Așa ar fi. Deocamdată se exploatează 1 miliard de metri cub de gaz de Black Sea Oil & Gas”, a spus Bogdan Chirieac.

”Da, Black Sea Oil & Gas, din perimetrul Midia”, a confirmat Vergil Chițac. 

Aflați ce a spus edilul despre mini-orășelul din Constanța, despre proiectele vechi sau noi, despre bani, finanțare și multe altele, vizionând întreaga emisiune: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik

pixel