Proiectul Neptun Deep, pe lista de investiţii a OMV Petrom în 2024
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
OMV Petrom
OMV Petrom
OMV Petrom estimează pentru anul în curs investiţii în jur de 6,5 miliarde de lei, în creştere raportat la anul trecut, când au fost de 4,7 miliarde de lei.

Cele mai importante sume dedicate proiectului Neptun Deep şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, cu precădere SAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV), potrivit raportului companiei, remis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale la aproximativ 8 miliarde de lei. Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil. Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor uşor pozitiv, în contextul unor investiţii în creştere (2023: 4,4 miliarde de lei)", spun reprezentanţii companiei.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, OMV Petrom estimează o producţie în scădere faţă de anul trecut, de peste 106.000 bep/zi (2023: 113.000 bep/zi), luând în considerare faptul că nu se vor efectua vânzări de active. În ceea ce priveşte optimizarea portofoliului, concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin evaluarea unor vânzări selective de zăcăminte.

Investiţiile pe acest segment sunt estimate la circa 4,7 miliarde lei (2023: 2,6 miliarde lei), din care aproximativ jumătate pentru proiectul Neptun Deep.

"În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România", a declarat Cristina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

 

40 noi sonde forate



De asemenea, OMV Petrom plănuieşte forarea a circa 40 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a până la 500 de reparaţii capitale la sonde (2023: 45 de sonde noi şi sidetrack-uri şi 497 de reparaţii capitale la sonde), se arată în raport.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, în 2024 se estimează că rata de utilizare a rafinăriei va fi peste 95% (2023: 80%, având în vedere revizia generală planificată). Vânzările totale de produse rafinate se estimează că vor fi în creştere faţă de 2023, când s-au situat la 5,5 milioane de tone. Vânzările cu amănuntul de produse petroliere se estimează că vor fi, de asemenea, mai mari comparativ cu 2023.

Pe segmentul Gaze şi Energie, OMV Petrom estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2023, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, iar producţia totală netă de energie electrică este prognozat să fie mai mare faţă de 2023 (2023: 4,2 TWh), reflectând o revizie mai scurtă ca durată a centralei electrice de la Brazi.

Ca direcţie strategică în 2024, compania are în vedere dezvoltarea regională a gazelor naturale. Astfel, în ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, OMV Petrom îşi propune anul acesta finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activităţile de obţinere a permiselor, demararea lucrărilor de construcţie şi a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.

Referitor la Han Asparuh offshore Bulgaria, compania a preluat statutul de operator şi va continua activitatea de explorare în 2024, în timp ce la Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia achiziţia de date seismice rămâne în aşteptare.

 

Tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero



În ceea ce priveşte tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero, OMV Petrom are ca ţintă reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 30% până în 2030, faţă de 2019, în condiţiile în care datele preliminare indică în 2023 o reducere cu aproximativ 11% comparativ cu 2019.

De asemenea, compania estimează că va finaliza în 2024 tranzacţiile de achiziţii anunţate, supuse aprobărilor legale şi are în vedere începerea graduală a producţiei de electricitate din 2024.

În plus, are în vedere accelerarea extinderii reţelei de încărcare a autovehiculelor electrice în regiune, propunându-şi un număr de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la final de an, inclusiv din tranzacţia de achiziţie anunţată (la finalul anului 2023: în jur de 270 de puncte de încărcare).

"Lucram la asigurarea de fonduri europene pentru diverse proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero", se mai precizează în raportul transmis BVB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel