Promisiunea lui Putin de a diminua importanța dolarului american devine realitate

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Angajamentul președintelui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în comerțul internațional, pe fondul tensiunilor economice dintre Washington și Moscova, devine realitate, comentează Bloomberg.

Schimbarea face parte din strategia de „de-dolarizare” a economiei ruse și reducerea vulnerabilității acesteia la sancțiunile americane. Dar, în timp ce banca centrală a reușit să înjumătățească deținerile sale în dolari anul trecut, progresele înregistrate în comerț au fost lente datorită folosirii în mod tradițional a bancnotei verzi în multe tranzacții.

Cota euro în exporturile rusești a crescut pentru un al patrulea trimestru la rând, în detrimentul monedei americane, potrivit datelor băncii centrale. Euro aproape că a depășit dolarul în comerțul cu Uniunea Europeană și China, iar comerțul cu ruble cu India s-a majorat. Cota dolarului în tranzacțiile de import a rămas neschimbată la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci și pentru partenerii săi comerciali”, a spus Dmitri Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Și Uniunea Europeană se confruntă acum cu presiunile comerciale din partea Statelor Unite”, ceea ce îi împing să încerce să își reducă dependența față de dolar, a spus Dolgin.

Euro este pe cale să înlocuiască dolarul ca monedă pentru exporturile rusești către Uniunea Europeană, cota sa urcând la 42% în primul trimestru, față de 32% un an mai devreme.

Vladimir Putin s-a dus la fund! A coborât în adâncuri VIDEO

Rusia se bazează în continuare pe dolar pentru mai mult de jumătate din comerțul său internațional anual de 687,5 miliarde de dolari, deși mai puțin de 5% din aceste tranzacții sunt spre Statele Unite. TRanziția este lentă pentru că firmele occidentale trebuie să verifice cu oficialii americani dacă tranzacțiile sunt permise, a declarat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, în decembrie.

Cota euro a crescut și în comerțul anual al Rusiei cu China, în valoare de 108 miliarde de dolari, ajungând la peste o treime din deconturile de export în primul trimestru, de la aproape nimic la începutul anului 2018. Această schimbare, care acoperă vânzări de mărfuri și contracte de stat, a fost accelerată de dezvoltarea infrastructurii de plată la banca centrală și a altor creditori, potrivit Sofia Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Comerțul cu yuani este dificil, din cauza restricțiilor de capital care limitează accesul străinilor la activele chinezești, a declarat Dmitri Timofeev, care conduce departamentul de sancțiuni al Ministerului Finanțelor. "Yuanul nu este complet convertibil, ceea ce înseamnă că nu poate juca un rol semnificativ în comerțul mondial", a spus Timofeev.

Cea mai dramatică schimbare este vizibilă în comerțul cu 11 miliarde de dolari din Rusia cu India. Rubla a reprezentat trei sferturi din decontarea totală a exporturilor între cele două piețe emergente, după ce au convenit asupra unei noi metode de plată, prin monedele naționale, pentru contracte privind industria de apărare în valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Tendința este probabil să continue, deoarece infrastructura pentru tranzacțiile în valute alternative se îmbunătățește", a spus Donets, Renaissance Capital. „Totuși, Rusia nu va putea renunța la utilizarea dolarului, în special pentru comerțul cu petrol.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....


pixel