Proprietarul Liberty Galați, în anchete internaționale. Scandal de milioane de euro. Cum este afectat business-ul românesc
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sanjeev Gupta
Sanjeev Gupta
Se pare că anul a început prost pentru baronul oțelului Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance (Gupta Family Group) care deține și combinatul Liberty Galați din România. Pentru omul de afaceri anglo-indian, căderea a început în martie 2021, când principalul său finanțator, Greensill Capital, a intrat în faliment.

În încercarea de a-și salva imperiul de numeroasele probleme financiare, care amenință închiderea unora dintre fabricile din Franța, Gupta ar fi încercat salvarea fabricilor sale din Liege, printr-un ajutor din partea Liberty Galați constând în rulouri laminate la cald și refinanțarea unor datorii. Todayinliege.be relatează însă că planul a eșuat, 700 de angajați fiind în pericol de a-și pierde locurile de muncă. 

Potrivit Financial Times, informație preluată ulterior de majoritatea presei internaționale, Parchetul din Paris a deschis anul trecut o anchetă privind suspiciuni de "utilizare abuzivă a activelor corporative" și de "spălare de bani" în cadrul conglomeratului său GFG Alliance. Printre fapte: dispariția misterioasă a unui împrumut garantat de stat de 18 milioane de euro într-un cont din Germania.

Ancheta Parchetului din Paris care riscă să scuture imperiul lui Gupta a început mai întâi la nivel regional, după dispariția unui împrumut garantat de stat, în valoare de 18 mil Euro, acordat topitoriei Liberty Aluminium Poitou din Vienne, Franța, aparținând grupului GFG. Potrivit angajaților fabricii care au raportat cazul, banii au dispărut la scurt timp după ce au fost plătiți. 

Publicația franceză Challenges prezintă detaliile complicate

Concret, în decembrie 2020, compania deținută de Gupta a solicitat un împrumut garantat de stat pentru a relansa activitatea de aluminiu a topitoriei. După obținerea banilor, aceștia se pare că ar fi dispărut într-unul dintre conturile băncii din Germania, după ce ar fi fost în tranzit timp de numai 48 de ore în Franța. Cum a fost identificată posibila fraudă? Banca ar fi fost obligată să recheme fondurile în Germania pentru a respecta perioada de așteptare de două luni, stabilită de guvernul francez înainte de a acorda garanția sa.

De atunci, nicio veste. Fondurile nu s-ar fi mai întors niciodată în contul fabricii de la Société Générale, și este posibil ca unele să fi dispărut în Germania, potrivit anchetatorilor. Restul este reținut în prezent de autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, după ce compania finanțatoare Greensill a fost plasată în insolvență în martie 2021. 

Potrivit mai multor foști angajați intervievați de Challenges, sistemul complex pus la punct de industriaș în companiile sale, riscă să le dea bătăi de cap anchetatorilor. Grupul lui Gupta are o structură opacă, alcătuită din mai multe holdinguri și o rețea de fabrici cumpărate prin Buy Out. Acest lucru a fost de fapt denunțat de liderii sindicali în momentul cumpărării topitoriei Poitou, în mai 2019, își amintește Jean-Philippe Juin, delegat CGT.

Din aprilie 2021, topitoria Poitou a fost plasată în lichidare judiciară

În așteptarea găsirii unui cumpărător, firma Roland Berger a fost însărcinată, la 19 octombrie, să caute candidați pentru preluarea activității, nicio companie națională nefăcând deocamdată o ofertă.

Între timp, uzina ar trebui să continue să funcționeze până în 2025 datorită comenzilor de la Renault, care va continua să se aprovizioneze cu capete de cilindri. Dar investițiile prevăzute pentru a aduce uzina la standardele moderne au fost definitiv compromise de dispariția acestui împrumut, din care o parte este în prezent înghețată într-un cont, de către autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, din Germania. Inițial, cazul a fost trimis în aprilie 2021 la Parchetul local din Poitiers, dar în cele din urmă a fost transferat la Paris, din cauza complexității mari a cazului și a dimensiunii sale europene.

Cum este afectat business-ul românesc

Citește mai departe pe DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel