Predicție apocaliptică, naționalizarea aurului. Explicații
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Băncile centrale au VÂNDUT aur pentru prima dată în ultimul deceniu
Băncile centrale au VÂNDUT aur pentru prima dată în ultimul deceniu
Crispin Odey, un administrator de fonduri speculative cu sediul în Londra și partenerul fondator al Odey Asset Management, a declarat că guvernele pot interzice proprietatea privată a aurului dacă pierd controlul inflației în urma crizei coronavirusului.

„Nu este de mirare că oamenii cumpără aur. Dar autoritățile pot încerca, la un moment dat, să devalorizeze aurul, făcând ilegal ca persoanele private să dețină acest metal”, a scris Odey într-o scrisoare care a ajuns și în posesia jurnaliștilor Bloomberg. „Vor face acest lucru numai dacă simt nevoia să creeze o unitate stabilă de cont pentru comerțul mondial.”

Teama de confiscare guvernamentală este o temă comună printre unii dintre cei mai înflăcărați susținători ai aurului, care a amintesc de precedentul creat în 1933 de guvernul SUA care a achiziționat forțat aurul de la populație. Prețul aurului a crescut de la 20,67 dolari uncie la 35 dolari, unde a rămas până când SUA a încheiat standardul aurului în 1971.

Astăzi, cu monedele majore care nu mai sunt legate de aur, nu există niciun indiciu că guvernele sau băncile centrale iau în considerare vreo mișcare similară.

Odey, care a comparat anterior pandemia actuală cu Marea Depresiune din anii 1930, a susținut că băncile centrale nu vor controla inflația, întrucât economia se va recupera în cele din urmă de impactul blocajelor globale.

Citește: Aurul, la un nou record pe piața din România

„Istoria este plină de exemple în care conducătorii, în momente de criză, au recurs la scăderea monedei”, a scris el. Odey nu este singurul care pariază pe aur, deoarece inflația ridicată va urma crizei coronavirusului, deși măsurile de piață privind așteptările la inflație arată că este departe de o vedere comună.

Inflația ridicată ar prejudicia obligațiunile de lungă durată și vor afecta creșterea acțiunilor, a prezis Odey, citând prognoze pentru rate de inflație între 5% și 15% în 15 luni. "Mă aștept foarte mult ca autoritățile să lupte cu aceste tendințe predominante, dar totodată mă aștept să și piardă lupta", a scris el

Odey este cunoscut pentru comentariile sale atrăgătoare dar și destul de brutale asupra perspectivelor piețelor. În 2016, el a prezis că va avea loc o recesiune potențială și o inflație mai mare în urma votului pentru Brexit care ar putea duce la scăderea cu 80% a acțiunilor din Marea Britanie. Anul următor, el a spus investitorilor să fie atenți la „momentul Minsky”, referindu-se la termenul inspirat de economistul Hyman Minsky pentru a descrie o prăbușire bruscă a pieței care urmează după epuizarea creditului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel