Protest la Institutul Național de Statistică

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) participă joi la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de nerespectarea Legii 153/2017 privind salarizarea, potrivit unui comunicat al CNS Cartel ALFA.

Sindicaliştii din INS reproşează autorităţilor tratamentul discriminatoriu la care este supusă categoria profesională a statisticienilor, prin îngheţarea salariilor la nivelul celor din anul 2020.

"Ne aflăm în situaţia în care, deşi ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, în vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, în subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017", se menţionează într-o scrisoare adresată şefului Guvernului de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Conform CNS Cartel ALFA, cei aproximativ 1.600 de statisticieni angajaţi la nivel naţional nu solicită majorarea salariilor, ci doar respectarea Legii 153/2017, care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale.

La ce să se aștepte românii în 2022. Va fi un an al contrastelor

Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, cantitatea şi calitatea acestor date având o importanţă crucială, ca şi desfăşurarea în condiţii optime a activităţii acestei instituţie, având în vedere caracterul specific al activităţii pe care o desfăşoară, se precizează în comunicat.

Organizaţia sindicală aminteşte că statisticienii sunt implicaţi în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care Recensământul General Agricol, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc.

Totodată, în 2023 în România se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, iar majoritatea activităţilor esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică, lucrători demotivaţi financiar pe fondul nerespectării prevederilor Legii nr. 153/2017, se menţionează în comunicatul CNS Cartel ALFA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.


pixel