Protestul fermierilor. Polonia va controla calitatea cerealelor venite din Ucraina

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Fermierii polonezi spun că unele companii cumpără grâu ucrainean de calitate inferioară și îl vând ca fiind de producție autohtonă și foarte bun
Fermierii polonezi spun că unele companii cumpără grâu ucrainean de calitate inferioară și îl vând ca fiind de producție autohtonă și foarte bun
Fermierii polonezi susţin că tranzitul cerealelor ucrainene ar trebui să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi livrările de arme către Ucraina.

Noul ministru al Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a promis miercuri că va introduce controale detaliate de calitate pentru cerealele din Ucraina care tranzitează Polonia şi de asemenea că se va asigura că aceste cereale sunt transportate eficient peste hotare, informează AP.

Aceste declaraţii vin după protestele fermierilor polonezi care susţin că riscă să intre în faliment din cauza afluxului de cereale ieftine din Ucraina.

Robert Telus l-a înlocuit pe precedentul ministru al Agriculturii din Polonia, Henryk Kowalczyk, care a demisionat săptămâna trecută ca urmare a protestelor fermierilor. Vineri, autorităţile din Polonia au anunţat că vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piaţa internă, dar vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Fermierii polonezi au organizat miercuri noi proteste la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, însă poliţia i-a împiedicat să blocheze liniile de cale ferată. În fiecare zi zeci de vagoane de tren, fiecare încărcat cu până la 70 de tone de cereale, intră în Polonia din Ucraina, ceea ce creşte îngrijorările fermierilor polonezi cu privire la viitorul lor şi soarta recoltelor lor din acest an.

Protestatarii susţin că tranzitul cerealelor ucrainene ar trebui să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi livrările de arme către Ucraina, pentru a evita ca aceste cereale să inunde piaţa poloneză. În schimb, protestatarii susţin că o serie de companii care au legătură cu legătură cu Guvernul au permisiunea de a importa aceste cereale ieftine şi de calitate redusă pe care să le revândă apoi fabricilor de pâine şi paste drept cereale poloneze de calitate ridicată.

Citește și Polonia a spus STOP importurilor de cereale din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel