Provocările ce dau mari bătăi de cap companiilor europene din Ucraina
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Om de afaceri / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik
Activitatea companiilor europene stabilite în Ucraina se confruntă cu numeroase probleme legate, printre altele, de forța de muncă sau de activitățile de export și import. 

„Când a trebuit să le dau vestea, femeile au început să plângă, iar bărbații s-au întristat. Nu am dormit deloc în noaptea aceea”, își amintește Peter Mejer Rasmussen, privind cu regret și descumpănire la sediul aproape gol al companiei sale, On Site Company, care produce toalete portabile pentru festivaluri și concerte.

După 15 ani petrecuți în această țară greu încercată acum de războiul declanșat de Rusia, directorul acestei filiale a companiei daneze Scanvogn cu sediul în regiunea Lviv din vestul Ucrainei a primit ordin să-și închidă întreprinderea. 

„Am avut probleme uriașe la granița cu Polonia, atât pentru importul de produse, cât și pentru exportul lor”, a explicat Rasmussen, citat de publicația economică Les Echos. ”Și să nu uităm, apoi, de toate celelalte riscuri generate de derularea unei afaceri într-o țară aflată în conflict armat.”

Mutarea în Polonia

Lovitura finală a fost noua lege a recrutării, adoptată în mai, care cere angajatorilor ucraineni și străini să pună la dispoziția autorităților lista angajaților de sex masculin potențial eligibili pentru recrutare. „Când noua lege a intrat în vigoare. pe 18 mai, a fost ultima picătură pentru noii proprietari”, își amintește Rasmussen. M-au sunat și mi-au ordonat să închid afacerea”. 

De atunci, danezul și angajații săi ucraineni și-au petrecut cea mai mare parte a zilei demontând echipamentele și dispozitivele și încărcându-le în camioane, care ar urma să ajungă într-o nouă locație, peste graniță, în Polonia. A fost cu atât mai dificil, cu cât cei mai mulți dintrre bărbații angajați au refuzat să vină la muncă de teamă să nu fie mobilizați și trimiși pe front. De mai bine de un an, o mașină gri a rămas în parcarea întreprinderii, după ce proprietarul a fost prins de ofițerii comisariatului militar și înrolat în armata ucraineană.

Garanții de credit la export

„A plecat spre casă după ora interdicției de circulație. L-au prins și l-au trimis într-o tabără de antrenament”, a povestit Rasmussen. După trei săptămâni nu a mai răspuns la telefon. De atunci, a trecut un an. „Situată departe de prima linie și relativ neatinsă de bombardamente, regiunea Lviv, la granița Poloniei, a fost mult timp considerată o oază de pace li un loc propice înființării de firme străine în Ucraina. Potrivit unei analize a site-ului ucrainean YouControl, în perioada 24 februarie 2022 – 30 aprilie 2024, din cele 2.950 de firme noi cu capital străin înregistrate în Ucraina, 800 au fost înregistrate în regiunea Lviv.

În încercarea de a atenua dificultățile întâmpinate de companiile europene care tranzacționează cu Ucraina, Comisia Europeană, Fondul European de Investiții și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat pe 21 iunie crearea unei garanții de credit la export, în valoare de 300 de milioane de euro.

„Acest mecanism va elimina riscurile pentru companiile UE care doresc să exporte în Ucraina și să furnizeze servicii și bunuri esențiale pentru reziliența și reconstrucția țării, cum ar fi materiale, mașini, tehnologii și vehicule”, a declarat Nadia Calviño, președintele BEI.

Dar pentru Peter Mejer Rasmussen și angajații lui este deja prea târziu: închiderea fabricii înseamnă și încetarea permisului de ședere în Ucraina, unde locuiește de 15 ani. Din momentul în care va răsuci cheia în broască, va mai avea la dispoziție zece zile să părăsească teritoriul ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene offshore / Foto: Freepik
Lan de floarea soarelui / Foto: Freepik
Card bancar / sursa foto: Freepik.com
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Cosmin Marinescu
Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia
 Microsoft
Istanbul
iPhone
Agenție BRD

Alertă BRD. Mesajul băncii pentru clienții săi

Clienții BRD au primit o avertizarea din partea băncii...

Turbină / FOTO: Unsplash
Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024

Toyota pune capăt parteneriatului cu Jocurile Olimpice

Este o decizie luată după Jocurile Olimpice de la Paris. 

Fabrică de cip-uri

Londra naționalizează o fabrică de semiconductori strategică

O tranzacție evaluată la 20 de milioane de lire sterline. 

Topitorie de cupru

Drumul anevoios al tranziției industriei miniere către cupru

Marile companii miniere se străduiesc să găsească un...

Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash

pixel