Putin, acuzat că i-a MINŢIT pe Macron şi Scholz în convorbirea telefonică de sâmbătă

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
De această dată discuția s-a desfășurat la telefon
De această dată discuția s-a desfășurat la telefon
Acuzaţiile lui Vladimir Putin privind "încălcări flagrante" ale dreptului umanitar de către forţele ucrainene, lansate în timpul convorbirii Putin - Macron - Scholz, sunt "minciuni", a reacţionat Palatul Elysee.

Această discuţie de 75 de minute între cei trei lideri, a doua în două zile după cea de joi, s-a "focalizat" pe cererea Parisului şi Berlinului privind un "armistiţiu imediat şi amorsarea unei soluţii diplomatice", au precizat separat preşedinţia franceză şi cancelaria germană.

Înainte de acest apel, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au avut fiecare câte o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut să intervină pe lângă preşedintele Putin pentru a obţine o încetare imediată a luptelor, în contextul în care armata rusă strânge laţul în jurul Kievului şi continuă bombardamentele asupra altor oraşe.

În oraşul portuar strategic Mariupol, devastat de aproape două săptămâni de asediu, "situaţia este foarte dificilă, nesustenabilă din punct de vedere uman" şi "singura decizie pe care preşedintele Putin trebuie să o ia este să ridice asediul", a mai precizat Palatul Elysee.

Din punctul de vedere al Parisului, liderul de la Kremlin a proferat "minciuni" atunci când a evocat, în discuţie, aceste "încălcări flagrante" ale drepturilor omului de către armata ucraineană, care ar utiliza civili ca "scuturi umane", potrivit Moscovei.

Emmanuel Macron i-a răspuns că "abuzurile armatei ruse trebuie să înceteze" şi că "încălcările (...) în cel mai grav mod pot fi", în sensul dreptului internaţional şi sub rezerva anchetei în curs, "calificate drept crime de război".

La finalul acestei discuţii, calificată drept "foarte sinceră şi dificilă", într-un "moment dramatic", Emmanuel Macron "este hotărât să utilizeze toate resursele diplomaţiei, respectiv dialogul foarte exigent" cu Vladimir Putin, dar şi sancţiunile, "care sunt de natură istorică" cu "o punere la index" a Rusiei, potrivit preşedinţiei franceze.

"Punem o presiune maximală şi nu o vom slăbi", a indicat preşedinţia franceză. În ceea priveşte ameninţarea unei posibile utilizări a armelor chimice în Ucraina de către Moscova, aceasta a subliniat că exigenţa lui Macron a fost "foarte puternică în sensul încheierii conflictului cât de curând posibil pentru a evita ce este mai rău, inclusiv recurgerea la arme ilegale sau distrugerea oraşelor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel