Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina
Autor: Matei Ion | 05 feb 2023, 16:32
Ucraina va primi în jur de 500 de tancuri și vehicule blindate / Foto: Telegram / Președinția Ucrainei
Ucraina va primi în jur de 500 de tancuri și vehicule blindate / Foto: Telegram / Președinția Ucrainei
După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de 500 de tancuri și vehicule blindate Putin a decis să dea armatei un nou ordin.

Chiar dacă tehnica militară este pe drum către Ucraina, până la ajunge să fie utilizată, va mai dura iar liderul de la Kremlin pare că vrea să profite de acest lucru.

Ucraina se teme de o ofensivă agresivă

O nouă ofensivă a rușilor ar putea anula parțial progresul spectaculos pe care armata lor a făcut-o vara trecută în eliberarea zonelor din estul țării.
Informațiile furnizate se serviciile de spionaj ucrainene au aflat că Putin a dat un nou ordin care are un termen limită. Ordinul lui Putin către armata rusă spune că până în martie 2023 regiunile Donețk și Luhansk trebuie cucerite.

Institute for the Study of War (ISW) îl citează pe Andri Cherniak, un purtător de cuvânt al direcției principale a serviciului de informații militare ucrainean care la 1 ferbuarie spunea că forțele armate rusești deplasează deja diferite grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare. Unde anume, nu a fost specificat dar, potrivit ISW, este vorba probabil de locuri din regiunea Luhansk.

Este obiectivul realist?

Motivul pentru obiectivul de război declarat, potrivit colonelului ucrainean Serhi Hrabsyi este că Rusia nu are un număr suficient de soldați pentru a efectua un atac de-a lungul întregii linii de front (1500 km) cu Ucraina. De aceea, armata preferă să se concentreze pe cucerirea orașelor Donețk și Luhansk, mai scriu analiștii ISW. Amintim că Rusia a anexat deja părți din cele două regiuni administrative la sfârșitul lunii septembrie 2022, precum și Zaporijia și Herson.

Chiar și așa, noul obiectiv de război al lui Putin este o întreprindere foarte ambițioasă, explică experții de la ISW. Pentru a îndeplini ordinul lui Putin, armata rusă ar trebui să cucerească peste 11.300 de kilometri numai în regiunea Donețk, adică 42% din suprafața totală a regiunii.

Un lucru este clar pentru serviciile secrete ucrainene, și anume că armata rusă va trebui să mobilizeze mult mai mulți soldați decât a făcut-o în trecut pentru a compensa tacticile sale de luptă inferioare și a moralului slăbit al trupelor.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov se așteaptă totuși la o nouă ofensivă. Forțele armate ruse ar putea să fi mobilizat deja un număr mare de personal pentru un astfel de atac, crede el, mult mai mult decât cei 300.000 de soldați recrutați oficial de la mobilizarea parțială de la sfârșitul lunii septembrie.

Cu toate acestea, experții ISW afirmă că nu au încă nicio dovadă că forțele armate ruse au acumulat suficientă putere de luptă pentru a învinge armata ucraineană în estul țării.

Ei cred că Putin repetă aceeași greșeală de război ca la începutul invaziei sale de acum aproape un an, când a crezut că poate cuceri întreaga Ucraină, inclusiv capitala Kiev, în câteva zile, supraestimând capacitățile armatei ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe