Putin ameninţă Europa, mai ales ţările mici: Vor fi consecinţe grave

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin a avertizat marți Europa că vor fi "consecințe grave" dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armament occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei, conform agențiilor AFP și EFE.

"Reprezentanții țărilor NATO, în special cei din Europa, mai ales din țările mici, trebuie să fie conștienți de riscurile pe care și le asumă. Ar trebui să își amintească faptul că adesea sunt state cu un teritoriu mic și o populație foarte densă," a declarat Putin la o conferință de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan, referindu-se la apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, susținut și de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a cerut aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele furnizate de Occident.

"(Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit și am soluționat probleme complexe privind Marea Barenț și altele. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demență," a comentat Putin despre secretarul general al NATO.

Putin a subliniat că această escaladare constantă poate avea consecințe grave pentru Europa și a întrebat cum vor reacționa Statele Unite, făcând aluzie la paritatea nucleară dintre Rusia și SUA. El a adăugat că armele de precizie cu rază lungă oferite de Occident Ucrainei nu pot fi utilizate fără asistența sateliților spion occidentali, iar țintele sunt selectate de "specialiști înalt calificați", care nu sunt ucraineni.

Referindu-se la rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp și rachetele americane ATACMS, Putin a explicat că acestea pot primi instrucțiuni în zbor fără implicarea soldaților ucraineni, ceea ce înseamnă că aceste misiuni contra țintelor rusești sunt pregătite de reprezentanți ai țărilor NATO.

În legătură cu anunțul comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, conform căruia Ucraina a ajuns la un acord cu Franța pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina, Putin a afirmat că instructori militari occidentali sunt deja prezenți în Ucraina sub acoperirea de mercenari.

În ceea ce privește ofensiva rusă din regiunea Harkov, Putin a spus că aceasta a fost provocată de aliații occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă Belgorod.

De asemenea, Putin a reafirmat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina, desfășurate ultima dată în martie-aprilie 2022 la Istanbul, și pe care Kievul le-a părăsit din cauza presiunilor SUA. El a contestat din nou legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat, susține Putin, a expirat pe 20 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel