Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Speriate de amenințările cu sancțiunile americane, băncile chineze au devenit mai prudente în tranzacțiile cu Rusia, în ciuda prieteniei „nemărginite” proclamate de liderii celor două țări. Nimeni nu contestă faptul că, pe fondul războiului din Ucraina, relațiile diplomatice și comerciale dintre Beijing și Moscova s-au consolidat.
La nivel financiar însă, lucrurile devin tot mai complicate, punând în pericol buna înțelegere, cel puțin aparentă, între China și Rusia. Pentru că prin decretul semnat în decembrie de președintele Joe Biden băncile străine conectate la mașina de război a lui Putin pot fi supuse unor sancțiuni secundare.
Mai pe înțelesul tuturor, acest lucru înseamnă că Trezoreria SUA poate exclude din sistemul financiar global, bazat pe dolar, instituțiile care nu respectă regulile jocului. În acest context, mai multe bănci chineze și-au suspendat sau redus tranzacțiile cu clienții lor ruși.
„În prezent, este greu să aduci bani din Rusia”, spune un chinez care lucrează în retail, stând în fața magazinului său din centrul Beijingului. „Băncile nu spun de ce... dar probabil se datorează amenințării (de sancțiuni) din partea Statelor Unite”, adaugă el. Nu departe, turiştii ruşi scotoceşte printre rafturile pline cu gadgeturi.
Comercianții spun că băncile impun controale suplimentare la tranzacțiile dintre cele două țări, pentru a preveni orice risc de sancțiuni. Acest lucru durează uneori luni de zile, slăbind lichiditatea companiilor mici de import-export. Un alt comerciant declara recent pentru AFP că a fost nevoit să-și închidă activitățile în China și să se întoarcă în Rusia, pentru că nu a putut primi banii bani de la clienți.
„Principiul precauției”
Schimburile comerciale dintre China și Rusia a crescut cu 25% de la începutul războiului din Ucraina, depășind 200 miliarde de euro în 2023. Dar dacă băncile chineze refuză plățile rusești, efectele asupra Moscovei ar putea fi grave. Nu trebuie uitat faptul că Beijingul importă masiv gaz și petrol de la vecinul său - „aproape 50%” din țițeiul rusesc, dacă este să dăm crezare informațiilor celor de la Kremlin. Rusia recuperează în special componentele electronice de care are nevoie atât în sectorul civil, cât și în cel militar. Dificultățile de plată au coincis și cu o scădere a exporturilor chineze către Rusia în martie și aprilie.
„Chiar dacă sancțiunile au fost impuse pentru a preveni exportul anumitor produse din China, impactul lor se răsfrânge asupra relațiilor comerciale în ansamblul lor”, spune Pavel Bazhanov, un avocat care lucrează pentru companiile rusești din China.
Despre aceste dificultăți ale companiilor rusești cu băncile chineze a scris inclusiv presa rusă, fapt de care a profitat din nou Kremlinul care, prin vocea secretarului de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a criticat din nou „presiunea fără precedent” din partea Statelor Unite.
Beijingul nu a confirmat oficial problema, dar MAE chinez comentat pentru AFP, declarând că se opune „sancțiunilor americane unilaterale și ilegale”. În culise, băncile chineze au grijă să nu devină victime colaterale, notează analiştii.
„A stabili dacă plățile sunt au legătură cu industria militară a Rusiei reprezintă o provocare considerabilă pentru companiile și băncile chineze”, consideră Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.
„Ei aplică principiul precauției, care reduce volumul tranzacțiilor”, Iar când economia chineză încetinește, Beijingul vrea să evite orice risc suplimentar pentru economia țării, subliniază William Pomeranz, expert la think tank-ul The Wilson Center.
Nu e chiar atât de proastă!
Privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, alți analiști cred că, demonstrând mai multă prudență față de Rusia, China încearcă să-și gestioneze relația cu Washington. Prin urmare, este posibil ca autoritățile chineze să fi cerut băncilor să verifice orice plăți către Rusia pentru a nu crea „noi subiecte de dispută în alegerile americane”, estimează Wang Yiwei, directorul Institutului de Relații Internaționale de la Universitatea Chineză Renmin.
„China nu este chiar atât de proastă” încât să permită marilor sale bănci să finanțeze efortul de război al Rusiei, este convins Shen Dingli, specialist în relații internaționale. „Nu va oferi Statelor Unite posibilitatea de a impune sancțiuni totale”, insistă el.
O posibilă soluție ar putea fi realizarea a ceea ce visează multe țări care doresc să scape de sancțiunile americane: sisteme financiare independente de dolar. Reorientarea Moscovei spre Asia, pe fondul conflictului ucrainean, a permis „punerea la punct a unui sistem de plăți transfrontaliere în monede naționale (yuani și ruble)”, a explicat Alexandra Prokopenko, fost consilier al Băncii Centrale a Rusiei.
Acest sistem permite băncilor să ocolească infrastructurile financiare tradiționale precum SWIFT, protejându-le de sancțiuni. Problemele actuale de plată arată că această abordare „nu este un panaceu”, subliniază însă Prokopenko. Dar, estimează ea, „Moscova și Beijingul sunt pe deplin capabile să adapteze procesele la un mediu în continuă schimbare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...