Urmărește dezbaterea live

Putin, disperat după rachete: Scoateți de la naftalină și modernizați!
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Soldat rus
Soldat rus
Rusia nu spune nici câte rachete a folosit până acum împotriva Ucrainei, nici câte avioane a pierdut, nici câți dintre soldații ei au murit pe frontul din țara vecină. Ultimele informații însă lasă clar de înțeles că arsenalul președintelui Vladimir Putin se epuizează mai repede decât putea anticipa cineva.

Moscova dispune de o vastă rezervă de rachete anti-navă care datează din timpul Războiului Rece. Industria de apărare a primit ordin să transforme unele dintre aceste arme în proiectile specializate în distrugerea țintelor terestre. 

Produsă pentru prima dată în 1983, P-700 Granit este o rachetă supersonică care amintește de Onyx. Proiectată pentru a fi transportată la bordul submarinelor Granit și Antey, această rachetă a reprezentat timp de decenii o parte importantă a arsenalului militar rusesc. Dar pe măsură ce submarinele-purtătoare au fost scoase din uz și apoi distruse, utilitatea P-700 Granit în forma sa originală s-a diminuat. 

Un focos de o tonă

La rândul său, P-500 Basalt ar trebui, de asemenea, să fie transformat într-o rachetă sol-aer de mare precizie. Proiectilul a fost conceput pentru a proteja singurul portavion al marinei militare ruse împotriva altor nave. Forțele rusești nu mai dispun de niciun portavion în stare de funcționare, ceea ce face inutilizabile aceste arme. Focoasele nucleare ale rachetelor P-500 și P-700 cântăresc 1.000 și, respectiv, 750 de kilograme, adică potențialul lor distructiv este semnificativ. Prin comparație, formidabila rachetă Tomahawk folosită de Statele Unite în Irak, Siria și Afganistan are un focos de 450 de kilograme.

Deși Ministerul rus al Apărării este dornic să modernizeze și să transforme aceste arme din Războiul Rece, este puțin probabil ca schimbarea să se producă imediat. Adaptarea acestor rachete la o topografie terestră va fi complexă, deoarece este evident că trebuie să se țină cont de munții, văile, pădurile și clădirile care se pot afla în calea proiectilului. Prin urmare, Rusia ar avea nevoie de cel puțin șase luni pentru a transforma unele dintre aceste rachete înainte de a le trimite pe frontul ucrainean. 

Tun cu laser

Între timp, Moscova a proiectat un tun cu laser specializat în distrugerea dronelor. Trupele lui Vladimir Putin folosesc de obicei diverse forme de bruiaj electronic pentru a neutraliza și distruge dronele ucrainene, dar acest lucru nu pare să mai fie suficient pentru Moscova. O sursă militară anonimă a declarat pentru RIA Novosti că inginerii ruși au efectuat teste pe teren pentru a evalua capacitățile ofensive ale unui nou tip de tun laser. Se spune că acesta ar fi distrus fără dificultate mai multe tipuri de drone.

Tunul cu laser, care folosește raze infraroșii, s-a dovedit foarte eficient în lovirea dronelor. Mai exact, dispozitivul nostru a ars suprafața fuselajului aeronavelor autonome sau a distrus direct interiorul infrastructurii și al echipamentului de la bordul acestora", a declarat soldatul pentru agenția rusă. Acest tun cu laser ar consolida apărarea Rusiei împotriva acestor dispozitive, într-un moment în care războiul cu drone a devenit popular pe câmpurile de luptă moderne datorită accesibilității și ușurinței de producție și utilizare a acestora.

Citește și Northrop Grumman a livrat primele arme de tip miniatural cu laser. Avantaj economic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...


pixel