Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că nu are nicio îndoială că Moscova își va repara mai devreme sau mai târziu relațiile cu țările europene. Vorbind la un forum de la Moscova, Putin a spus că mulți europeni împărtășesc poziția Rusiei cu privire la anumite probleme, relatează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis păcii în Ucraina şi se lucrează intens cu Statele Unite, dar conflictul este atât de complicat încât progresul rapid pe care şi-l doreşte Washingtonul este dificil de realizat, a declarat miercuri Kremlinul, citat de Reuters.
"Preşedintele rămâne deschis metodelor politice şi diplomatice de soluţionare a acestui conflict", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ca răspuns la apelul Washingtonului de a opri războiul "acum", Peskov a declarat că acordul de pace ar trebui să fie semnat de Rusia şi Ucraina, nu de Statele Unite, notează EFE.
Peskov a spus că Rusia trebuie să-şi atingă obiectivele în Ucraina, iar Moscova ar prefera să o facă pe cale paşnică.
Putin şi-a exprimat dorinţa de a purta discuţii directe cu Ucraina "fără condiţii prealabile" şi "acest lucru "rămâne în vigoare", a spus Peskov, adăugând că "din păcate, nu am auzit încă nicio declaraţie sau comentariu din partea Kievului, aşa că nu ştim dacă este dispus sau nu".
Preşedintele american Donald Trump, care spune că vrea să fie amintit ca un pacificator, a declarat în repetate rânduri că doreşte să pună capăt "băii de sânge" în războiul de peste trei ani din Ucraina - pe care administraţia sa îl consideră în prezent un conflict prin procură între Statele Unite şi Rusia, notează Reuters.
"Înţelegem că Washingtonul doreşte să obţină un succes rapid în acest proces", a remarcat Peskov, exprimându-se în limba engleză. Însă cauzele profunde ale situaţiei din Ucraina sunt prea complexe pentru a fi rezolvate peste noapte, a afirmat Peskov, citat de TASS.
Donald Trump a declarat marţi că vrea să oprească războiul, adăugând că, dacă nu ar fi fost el, atunci Rusia ar fi încercat să cucerească întreaga Ucraină.
"Dacă nu aş fi eu, cred că (Putin) ar vrea să preia controlul asupra întregii ţări", a spus Trump. Preşedintele american a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei în cazul în care Washingtonul ar renunţa la negocieri.
"Kievul pune multe condiţii prealabile, de exemplu o încetare (îndelungată) a focului. Acest lucru contrazice poziţiei lui Putin", a afirmat Dmitri Peskov, calificând drept "greşită" majoritatea reacţiilor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Nu mai departe decât luni, ministrul de externe rus Serghei Lavrov prezentase ca principală condiţie pentru negocierile de pace recunoaşterea internaţională a Crimeii şi a celor patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
ANAF a făcut public calendarul...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...
Ziua internaţională a muncii...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...