"Țara și guvernul oferă tot ceea ce cere armata - totul", a declarat Putin în fața unor oficiali militari de rang înalt la reuniunea anuală a Ministerului Apărării de miercuri, la Moscova. "Am încredere că va exista un răspuns adecvat și că rezultatele vor fi atinse".
Rusia ar trebui să își extindă forțele armate la 1,5 milioane de soldați, de la 1,15 milioane în prezent, pentru a-și asigura securitatea, i-a spus ministrul Apărării, Serghei Șoigu, lui Putin. Totalul ar trebui să includă 695.000 de soldați contractuali profesioniști, a spus el, fără să explice unde vor fi găsiți recruții suplimentari.
Angajamentul de a nu precupeți nicio cheltuială pentru război va fi o presiune asupra finanțelor guvernamentale, în condițiile în care veniturile din exporturile de energie se află sub presiunea restricțiilor de preț impuse de SUA și aliații săi. În timp ce Rusia înregistrează un excedent record al contului curent în acest an, se așteaptă ca fluxul de bani să slăbească în 2023, pe măsură ce vânzările de gaze către Europa se vor prăbuși, iar sancțiunile Grupului celor Șapte vor reduce veniturile din petrol ale Rusiei.
Se așteaptă ca bugetul să înregistreze un deficit de 2% din produsul intern brut până la sfârșitul acestui an, în ciuda faptului că a înregistrat un excedent mai mare în ultimele luni, în mare parte datorită dividendelor și a unui impozit excepțional plătit de Gazprom.
Liderul de la Kremlin s-a adresat șefilor din armată în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să se întâlnească cu omologul american Joe Biden la Washington, în prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești din 24 februarie, notează Bloomberg.. Biden va prezenta asistența suplimentară de aproape 2 miliarde de dolari și va anunța demersuri pentru livrarea unei baterii de rachete Patriot pentru a ajuta Ucraina să își consolideze apărarea aeriană împotriva unei campanii de atacuri rusești menite să distrugă infrastructura energetică a țării.
Într-un discurs în mare parte discret, lipsit de previziuni privind un succes iminent, Putin a încercat să devieze vina pentru ceea ce el a numit "tragedia comună" a războiului pe care l-a început, repetând afirmațiile potrivit cărora conflictul a fost inevitabil, chiar dacă Ucraina și aliații săi americani și europeni au precizat în mod repetat, înainte de invazie, că nu există nicio amenințare la adresa securității Rusiei.
Putin a vorbit la o zi după ce a recunoscut, într-un mesaj adresat agențiilor de spionaj ale Rusiei, că situația din patru regiuni parțial ocupate din sud-estul Ucrainei este "extrem de dificilă". O contraofensivă ucraineană de succes recuperează controlul asupra unei suprafețe tot mai mari din teritoriu, inclusiv asupra orașului Kherson, singura capitală regională pe care Rusia a confiscat-o în timpul războiului.
Liderul de la Kremlin a mai declarat că Rusia are nevoie de mai multe drone pentru a sprijini operațiunile militare. Serviciile secrete americane susțin că Rusia a apelat la Iran pentru aprovizionarea cu drone și caută muniții în Coreea de Nord pentru a acoperi deficitul de echipamente, lucru pe care Kremlinul îl neagă.
După ce a renunțat la eforturile anterioare de a cuceri Kievul și de a-l răsturna pe Zelenski, Putin s-a concentrat asupra sud-estului Ucrainei, inclusiv asupra asigurării unui pod terestru din Rusia către peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014.
Susținute de miliarde de dolari în provizii militare și ajutor financiar din partea SUA și a Europei, autoritățile ucrainene au părut din ce în ce mai încrezătoare că pot învinge invazia Rusiei și că pot recâștiga toate teritoriile luate în război.
Chiar dacă a promis un cec în alb pentru cheltuieli pentru a obține victoria, Putin a insistat că Rusia nu va imita experiența Uniunii Sovietice de a-și militariza societatea și economia pentru a servi armata.
"Nu vom repeta greșelile trecutului, când, în interesul creșterii capacității de apărare acolo unde era necesar și unde de fapt nu era cu adevărat necesar, ne-am distrus economia", a declarat el. "Pur și simplu nu avem nevoie de asta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...