Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă
Autor: Oana Pavelescu | 30 sep 2022, 07:36
Răzbunarea lui Putin, ruşii care au fugit în străinătate vor rămâne fără proprietăţi / Foto: kremlin.ru
Răzbunarea lui Putin, ruşii care au fugit în străinătate vor rămâne fără proprietăţi / Foto: kremlin.ru
Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din cheltuielile sale planificate pentru anul viitor, în timp ce reface bugetul pentru un război mai lung în Ucraina și se pregătește să anexeze părți din teritoriul vecinului său.

Un proiect de buget pentru 2023 alocă aproximativ 6.500 de trilioane de ruble (112 miliarde de dolari) în cheltuieli clasificate sau nespecificate, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe document. În total, sunt planificate cheltuieli de 29.000 de trilioane de ruble.

Nivelul de secretomanie este fără precedent și reflectă reticența tot mai mare a Rusiei de a-și deschide registrele contabile pentru a fi examinate, de la invazia declansață de președintele Vladimir Putin în Ucraina, în februarie. Guvernul a încetat deja să mai publice unele statistici cheie, inclusiv o defalcare detaliată a comerțului.

Camera de Audit, un organism de supraveghere a bugetului de stat, a estimat că cheltuielile pentru nevoi clasificate în prima jumătate a anului au reprezentat puțin mai puțin de 19%. Cota secretă a bugetului a atins anterior un vârf de peste 21% în 2015 și a fost la un minimum istoric de 14,9% anul trecut, potrivit cotidianului de afaceri rus Vedomosti.

"Am închis o mulțime de lucruri în acest moment", a declarat miercuri ministrul de finanțe Anton Siluanov reporterilor în timpul unei ședințe de informare online. El a spus că Rusia nu va dezvălui costul a ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa specială" în Ucraina.

Pentru toate cheltuielile care nu sunt detaliate, schimbarea priorităților este clară în noul plan bugetar, care adaugă mult mai multe cheltuieli pentru armată. Dacă vor fi adoptate, cheltuielile pentru apărare anul viitor vor fi cu peste 43% mai mari decât s-a presupus inițial.

Proiectul fiscal are nevoie de aprobarea ambelor camere ale parlamentului și apoi să fie semnat de președinte pentru a deveni lege. Toate cheltuielile secrete vor fi discutate în cadrul unei audieri cu ușile închise a comisiei de specialitate, potrivit lui Siluanov.  

Bugetul va trebui probabil să țină cont de costul anexării celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, pe care trupele Kremlinului le controlează în prezent chiar și după votul prin care ONU condamnă acest lucru. Rusia va semna vineri tratatele de absorbție a acestor zone, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice.

Citește și: China si India, presate să-l convingă pe Putin să nu folosească arme nucleare

Statele Unite și aliații săi speră să mobilizeze comunitatea internațională pentru a-i transmite un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: Folosirea armelor nucleare ar determina un răspuns economic și diplomatic paralizant, chiar și din partea prietenilor Rusiei.

În special, în interiorul și în afara administrației Biden se fac tot mai multe apeluri pentru a atrage China și India, două mari puteri cu legături strânse cu Moscova, pentru a spori presiunea asupra lui Putin, semnalând că până și un atac nuclear limitat în Ucraina ar tăia puținele puncte de salvare globale pe care le mai are Rusia.

"Ei ar putea să-l facă pe domnul Putin să știe ce idee dezastruos de proastă ar fi orice utilizare a armelor nucleare", a declarat un oficial american implicat în politica de neproliferare, care pledează pentru propuneri discrete de ajutor către Beijing și New Delhi.

"Ei ar trebui să o facă. Sper să o facă", a adăugat oficialul, care, la fel ca și alte persoane intervievate de Politico, aa cerut să nu-i fie dezvăluită identitate.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că diplomații americani au făcut presiuni asupra prietenilor și dușmanilor regionali ai Rusiei, deopotrivă, pentru a-l determina pe Putin să nu meargă pe calea nucleară.

"Am subliniat în mai multe conversații cu țările din regiunea Indo-Pacific - aliat, partener sau de altă natură - importanța de a vorbi pe o singură voce împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina", a declarat oficialul, fără a preciza dacă SUA se bazează pe China și India. 

Oficialii americani cred că una dintre cele mai promițătoare modalități de a-l face pe Putin să se răzgândească este să se sprijine pe președintele chinez Xi Jinping și pe premierul indian Narendra Modi, o pereche de lideri mondiali despre care se crede că au o influență semnificativă asupra lui Putin, potrivit unor actuali și foști oficiali din SUA și Europa.

China nu și-a criticat public aliatul și a continuat cooperarea militară cu Moscova de la invazia din februarie a Ucrainei. În urma sancțiunilor economice impuse Rusiei, China a devenit, de asemenea, o piață și mai mare pentru bunurile rusești, în special pentru livrările de energie.

Dar, de asemenea, nu a semnat niciun acord economic major cu Moscova de la invazie, așa cum era de așteptat. Iar Putin însuși a lăsat să se înțeleagă că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de invazia Rusiei la o reuniune a șefilor de stat din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care a avut loc luna aceasta în Uzbekistan. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe