Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP.
"Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile stabilite în memorandumul Rusia-ONU privind ridicarea obstacolelor la exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu sunt încă îndeplinite", a transmis Kremlinul într-un comunicat după convorbire.
Potrivit acestui comunicat, "principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale ţărilor care au nevoie, mai ales pe continentul african, nu a fost realizat".
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care mediază între Kiev şi Moscova, a asigurat vineri că Vladimir Putin este "de acord" în ce priveşte prelungirea acordului privind cerealele ucrainene, semnat acum un an la Istanbul şi prelungit deja de două ori.
Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului, urmează să expire luni la miezul nopţii ora Istanbulului (21.00 GMT).
Pe de altă parte, preşedintele rus-african a discutat cu omologul său rus despre pregătirile pentru summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) din Africa de sud de la sfârşitul lui august, la care este invitat şi Putin, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa de Curtea penală internaţională. Cei doi lideri au discutat de asemenea, potrivit Kremlinului, despre summitul Rusia-Africa prevăzut pentru sfârşitul acestei luni la Sankt Petersburg, precum şi despre iniţiativa de pace în Ucraina susţinută de mai mulţi lideri africani.
Putin şi Ramaphosa au "convenit" să aibă o întâlnire bilaterală în marja summitului din Rusia, a mai precizat preşedinţia rusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Grupaj de ştiri.
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...