Qatar s-a supărat pe britanici și se gândește dacă mai merită investiții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Qatar, actuala gazdă a Cupei Mondiale la fotbal
Qatar, actuala gazdă a Cupei Mondiale la fotbal
Totul a pornit de la niște materiale de publicitate. 

Qatar a decis că procedeze la o revizuire a investițiilor sale în capitala Marii Britanii, după ce autoritatea de transport public a interzis o campanie de promovare a emiratului din Golf pe autobuzele, taxiurile și metroul din Londra, susține publicația economică Financial Times. 

Decizia Transport for London (TfL) are legătură cu criticile aduse Qatarului, care găzduiește în prezent Cupa Mondială de fotbal, pentru poziția sa față de drepturile LGBT+ și pentru modul în care tratează lucrătorii migranți, explică FT.

TfL, care este prezidat de primarul Londrei, Sadiq Khan, a contactat săptămâna aceasta Q22, organismul care supervizează organizarea Cupei Mondiale și consiliul de turism din Qatar, pentru a le aduce la cunoștință această decizie de interdicție, a relatat Financial Times, citând o sursă implicată în revizuirea lansată de Qatar.

Decizia autorității londoneze de transport public "a fost interpretată ca un mesaj din partea primăriei că economia Qatarului nu este binevenită în Londra", a precizat interlocutorul FT. 

Afaceri importante la Londra

Qatar este unul dintre cei mai mari investitori din Londra prin intermediul fondului său suveran de investiții. Autoritatea de investiții din Qatar (QIA) deține magazinele Harrods și turnul Shard și este coproprietar al cartierului de afaceri Canary Wharf. Emiratul deține, de asemenea, hotelurile Savoy și Grosvenor House, are o participație de 20% în Aeroportul Heathrow și deține 14% din acțiunile Sainsbury's, al doilea mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al TfL a declarat că societatea le-a oferit partenerilor săi comerciali "îndrumări suplimentare cu privire la ce campanii publicitare am putea considera acceptabile pentru a fi difuzate în timpul turneului, asigurându-ne în același timp că fanilor fotbalului nu le este refuzată posibilitatea de a-și susține echipa" înainte de începerea Cupei Mondiale.

"Fiecare campanie publicitară continuă să fie analizată de la caz la caz." Campaniile care promovează turismul în Qatar sau care prezintă Qatar ca o destinație atractivă nu vor fi considerate acceptabile, a precizat TfL. Qatar respinge criticile și spune că este o țară primitoare, fără discriminare. Aceasta neagă acuzațiile de maltratare a lucrătorilor. Homosexualitatea este ilegală.

Parlamentul European condamnă FIFA pentru fiasco-ul din Qatar

Deputații europeni subliniază că statul din Golf a câștigat procesul de licitație pentru Cupa Mondială FIFA pe fondul unor acuzații credibile de mită și corupție. Ei deplâng moartea a mii de muncitori migranți, în principal în sectorul construcțiilor, care au ajutat țara să se pregătească pentru turneu, precum și a tuturor celor răniți.

Descriind corupția din cadrul FIFA ca fiind "galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată", deputații europeni deplâng, de asemenea, faptul că procesul de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal Qatarului în 2010 nu a fost transparent și nu a fost însoțit de o evaluare responsabilă a riscurilor și subliniază modul în care FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

Parlamentul îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma în mod fundamental FIFA. Acest lucru ar include introducerea unor proceduri democratice și transparente la atribuirea Cupei Mondiale de fotbal și implementarea strictă a drepturilor omului și a criteriilor de sustenabilitate pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt spălării sportului, evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie atribuite țărilor în care drepturile fundamentale și drepturile omului sunt încălcate și în care violența sistematică bazată pe gen este predominantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel