Rabla pentru electrocasnice 2022. Calendarul programului şi ce produse pot fi achiziţionate
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Programul Rabla pentru Electrocasnice va începe pe 17 iunie. Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o alături de preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, sesiunea I se va derula în lunile iunie - iulie 2022, iar sesiunea a-II-a se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022.

"Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaş în rândul populaţiei. Anul trecut am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare", a declarat ministrul Barna Tanczos.

Echipamentele finanţate în cadrul programului sunt împărţite în trei categorii eligibile: 1. Maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, 2. Laptopuri şi tablete, 3. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Programul vine anul acesta şi cu câteva modificări. Astfel, una din acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

"Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiţionat, maşini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile şi care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea", a mai adăugat demnitarul.

În funcţie de echipamentele finanţate prin program, valoarea voucherelor este:

- 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C;
- 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasă energetică D;
- 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 lei pentru laptopuri;
- 300 lei pentru tablete.

De asemenea, calendarul primei ediţii a Programului Rabla pentru Electrocasnice este după cum urmează:

- 17 Iunie 2022, ora 10.00 - 23 Iunie 2022, ora 23.59 - se va derula etapa înregistrării populaţiei în program/crearea conturilor;
- 24 Iunie 2022, ora 10.00 - 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populaţia poate rezerva vouchere pentru categoria: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;
- 01.iulie 2022, ora 10.00 - 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) - populaţia poate rezerva vouchere pentru laptopuri şi tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 mii lei;
- 08 iulie 2022, ora 10.00 - 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) - se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiţionat, uscătoarelor de rufe şi aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel