Rachetele Javelin: Lockheed Martin obține contracte de 309 milioane dolari
Autor: Simona Haiduc | 16 mai, 19:12
Rachetele Javelin Foto/ Lockheed Martin Facebook
Rachetele Javelin Foto/ Lockheed Martin Facebook
Producătorul de echipamente aerospațiale și de apărare Lockheed Martin a câștigat două contracte cu armata americană pentru a produce Javelin, lansatoare de rachete antitanc care au fost livrate în număr mare trupelor ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei.

Lockheed Martin Corp a obținut două contracte în valoare de 309 milioane de dolari din partea armatei americane pentru rachetele sale Javelin, arma antitanc care a ajutat Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, a anunțat luni compania. Rachetele Javelin sunt fabricate în comun de Lockheed și de unitatea de rachete a Raytheon Technologies.

Cererea de rachete Javelin rămâne ridicată pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, devenind tot mai violent. Proiectilele Javelin au fost folosite pentru a opri tancurile rusești să avanseze spre Kiev și pentru o opri focurile de artilerie deschise de ruși în estul Ucrainei. Până în prezent, SUA au trimis peste 5.500 de sisteme Javelin în Ucraina.

Compania de apărare a adăugat că aceste contracte includ mai mult de 1.300 de rachete Javelin finanțate prin recenta Lege suplimentară de alocare a creditelor pentru Ucraina și comenzi pentru mai mulți clienți internaționali, inclusiv Norvegia, Albania, Letonia și Thailanda. De asemenea, Lockheed a declarat că lucrează pentru a crește rata de producție a rachetelor dincolo de cele 2.100 pe an.

Citește și Arma secretă a Ucrainei care spune rușilor: ”Vă vedem și vă putem ucide”

Aceste contracte vin după ce congressmanul american Mike Gallager a vorbit la postul de televiziune Fox News despre armamentul livrat de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina să invingă armata lui Putin și despre marea problemă cu care se confruntă acum SUA.

Ca urmare a importantelor livrări de armament către Ucraina, SUA rămân fără o serie de  arme, inclusiv rachete antitanc Javelin, a anunțat Gallagher.

Potrivit politicianului, SUA ar trebui să provoace pagube maxime Rusiei din cauza prăpădului pe care-l face în Ucraina, dar problema este că depozitele militare se golesc cu rapiditate chiar în America: "Partea cea mai rea este că rămânem fără rezerve. Tocmai s-a epuizat o  rezervă de șapte ani de Javelins”, a spus el. 

Din punctul de vedere al lui Gallagher, o astfel de penurie de arme ar putea submina capacitatea SUA de a oferi asistență militară nu doar Ucrainei, ci și Taiwanului: "Acest lucru este important nu doar pentru că încercăm în continuare să-i ajutăm pe ucraineni să câștige dar și pentru că încercăm în același timp să protejăm Taiwanul de agresiunea Chinei. Ei vor avea nevoie de acces la unele dintre aceste sisteme de armament, iar noi pur și simplu nu avem în acest moment stocurile necesare pentru a compensa ceea ce am cheltuit în Ucraina."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe