Raport ASF: Profitul societăţilor de asigurare din România, în continuă creştere

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Asigurari. Foto: pexels.com
Asigurari. Foto: pexels.com
ASF a dat publicităţii raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din România.

Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite de societăţile de asigurări (inclusiv sucursale) a depăşit valoarea de 2,6 miliarde lei, în primele trei luni ale anului 2024, din care 80% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 20% pentru asigurările de viaţă, arată Raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din România, dat publicităţii marţi.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte solvabilitatea societăţilor de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieţei asigurărilor se menţineau supra-unitare, la finalul lunii martie 2024. Astfel, faţă de perioada similară a anului precedent, rata SCR era în uşoară scădere, pe fondul creşterii mai rapide a cerinţei de capital de solvabilitate (+27%) faţă de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (+25%). Cu toate acestea, comparativ cu finalul anului 2023, se observă o uşoară îmbunătăţire a solvabilităţii, rata SCR înregistrând o creştere cu trei puncte procentuale.



Totodată, lichiditatea pentru activitatea de asigurări generale se află la nivel relativ similar cu cea înregistrată la sfârşitul anului trecut, în timp ce în cazul activităţii de asigurări de viaţă, indicatorul a crescut. În context, îmbunătăţirea lichidităţii pentru activitatea de asigurări de viaţă a avut loc pe fondul creşterii activelor lichide cu 11%, iar obligaţiile pe termen scurt s-au majorat cu 4%, de la un an la altul.

Profitul net al societăţilor de asigurare la nivelul întregii pieţe a continuat să crească şi în anul 2023, tendinţă manifestată începând cu anul 2021, influenţa principală fiind creşterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto fiind cel mai bine reprezentat pe piaţa asigurărilor din România, se menţionează în raport. Pe acest fond, societăţile de asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 940 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de 2022.

Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite (inclusiv sucursale) a depăşit valoarea de 2,6 miliarde lei, în primele trei luni ale anului 2024, din care 80% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 20% sunt pentru asigurările de viaţă.

De asemenea, valoarea totală a investiţiilor societăţilor de asigurare (inclusiv activele deţinute pentru unitlinked) se situa la 28,7 miliarde lei, în creştere cu 6,5% faţă de finalul anului 2023. ASF subliniază că societăţile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligaţiuni guvernamentale, ce deţin o pondere de circa 65% în valoarea totală a investiţiilor, la 31 martie 2024.

 

Ponderea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale a crescut



În trimestrul I al acestui an, ponderea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale a crescut cu două puncte procentuale în totalul investiţiilor, pe fondul majorării cu 10% a valorii investiţiilor în titluri de stat. De asemenea, valoarea rezervelor tehnice, în conformitate cu regimul Solvabilitate II, se situa la 19,75 miliarde lei, în creştere cu 37% faţă de perioada similară a anului anterior.

Dinamica pozitivă a fost susţinută atât de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale (+49%), cât şi de creşterea valorii rezervelor constituite pentru asigurările de viaţă (+23%). Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 57% sunt constituite pentru activitatea de asigurări generale, iar 43% pentru activitatea de asigurări de viaţă.

Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale şi de viaţă s-a majorat cu circa 0,6%, pe fondul creşterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale, de +0,3%, şi asigurările de viaţă, de +10,8%).

În perioada analizată, companiile de brokeraj au distribuit 75% din volumul total al primelor brute subscrise de către asigurători, ponderea cea mai mare fiind deţinută în continuare de asigurările generale (89%).

La ora actuală, pe piaţa asigurărilor din România, există 25 de societăţi autorizate de ASF să desfăşoare activităţi în domeniu, în timp ce 15 sucursale derulează activitate în baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel