RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat raportul privind evoluția pieței de capital în primul trimestru din 2025, evidențiind o activitate intensificată pe Bursa de Valori București (BVB) și o revenire parțială a încrederii investitorilor, în ciuda climatului economic volatil și a instabilității politice interne.
Creștere de aproape 60% a valorii tranzacțiilor
În primele trei luni ale anului, valoarea totală a tranzacțiilor pe piața reglementată și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a ajuns la 10,09 miliarde lei, în creștere cu 58,58% față de aceeași perioadă a anului 2024. Aproximativ 98,6% din această sumă a fost realizată pe piața reglementată.
În același timp, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 17%, ceea ce indică o concentrare a valorii în tranzacții mai mari sau mai puține, dar semnificative.
Banca Transilvania, lider în lichiditate. BET urcă cu 4,74%
Indicele BET, care reflectă performanța celor mai lichide companii listate, a crescut cu 4,74% până la 31 martie 2025. Printre companiile cu cea mai mare pondere în valoarea tranzacționată s-au numărat Banca Transilvania (30,27%), OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica și BRD.
Totodată, capitalizarea bursieră a pieței reglementate a urcat la 368,15 miliarde lei, cu 1,5% mai mult față de sfârșitul anului trecut.
Titlurile de stat domină piața. Tranzacții record în obligațiuni
Titlurile de stat au reprezentat principala clasă de active în T1 2025, cu o pondere de 39,2% din volumul total tranzacționat. Valoarea acestora s-a ridicat la circa 3,9 miliarde lei, iar instrumentele cu venit fix (inclusiv obligațiuni) au generat un total de 7,06 miliarde lei, în creștere cu peste 250% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Volatilitate ridicată, dar controlată. Șocuri scurte, dar intense
ASF avertizează asupra unei volatilități crescute, determinate de evenimentele politice, inclusiv alegerile prezidențiale anulate și reconfigurarea guvernului în decembrie 2024. Modelul Markov-Switching utilizat de instituție arată două episoade distincte de volatilitate ridicată în martie și mai 2025.
Totodată, indicele de contagiune între piețele din Europa Centrală și de Est a urcat brusc în martie, semn al unei sincronizări crescute între evoluțiile bursiere din regiune, pe fondul riscurilor geopolitice și tarifare.
Fondurile de investiții în creștere. Piața dominată de grupurile bancare
Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) a ajuns la 45,5 miliarde lei, în creștere cu 2,6% față de finalul lui 2024. Piața este dominată de cinci societăți de administrare afiliate sistemului bancar, care dețin peste 91% din totalul activelor gestionate.
Activele celor șase societăți de investiții listate (SI), inclusiv Fondul Proprietatea, au crescut la 16,66 miliarde lei, cu 1,29% mai mult față de decembrie 2024.
Piața locală, optimistă, dar fragilă
Indicatorul de sentiment economic plasează România pe primul loc în regiune, cu un nivel de încredere al consumatorilor și mediului de afaceri peste media UE. Cu toate acestea, ASF subliniază că incertitudinile politice și fiscale, precum și randamentele ridicate ale obligațiunilor suverane (peste 8%) arată o percepție ridicată de risc în rândul investitorilor.
Vezi raportul complet AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...