Raportul Comisiei Zamfir pe manipularea ROBOR, finalizat

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Daniel Zamfir
Daniel Zamfir
Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a votat marţi Raportul privind o eventuală manipulare a ROBOR, acesta urmând să fie înaintat luni Biroului Permanent al Senatului, transmite Agerpres. Plenul Senatului a adoptat, pe data de 11 februarie, un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice, industrii şi servicii să deruleze o anchetă privind modul în care Consiliul Concurenţei a închis, în 2013, o investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR.

"O concluzie e cea cu privire la activitatea Consiliului Concurenţei şi a conducerii Consiliului Concurenţei şi acolo aveţi toate punctele detaliate. A doua concluzie este cea cu privire la semnalările care ne-au venit din interiorul Consiliului Concurenţei cu privire la faptul că sunt acolo nişte nereguli, persoane care nu se duc la serviciu şi aşa mai departe, ceea ce a semnalat fostul secretar general. Considerăm că nu este de datoria noastră să investigăm aceste lucruri. Aşa cum am şi vorbit cu o parte dintre dumneavoastră să înaintăm organelor abilitate, în speţă aici am semnalat Curţii de Conturi să verifice dacă lucrurile au stat aşa. E doar o declaraţie până la urmă a unei persoane. Dacă lucrurile s-au petrecut aşa sunt alţii în măsură să verifice lucrul acesta. Ca atare am trimis o sesizare către Curtea de Conturi să verifice dacă stau lucrurile aşa", a declarat preşedintele comisiei de specialitate, Daniel Zamfir.

El a spus că o altă concluzie arată nevoia unei modificări la statutul senatorilor şi deputaţilor. "Al treilea lucru pe care vi-l propun ca şi concluzie şi discutată şi în timpul dezbaterilor noastre e cu privire la modificări legislative pe care o parte dintre noi, cei din Comisia Economică, ne dorim să le facem cu privire la statutul deputaţilor şi senatorilor. Acela de a avea o serie de sancţiuni pentru parlamentarii care refuză în mod repetat să se prezinte la Comisia de anchetă", a afirmat Daniel Zamfir. El a menţionat că este vorba de cazul senatorului Florin Cîţu care a refuzat invitaţiile Comisiei.

Chirițoiu, acuzat de necolaborare

În ceea ce priveşte Consiliul Concurenţei, Daniel Zamfir susţine că preşedintele instituţiei a avut un comportament de "neacceptat". "Este din punctul meu de vedere de neacceptat faptul că preşedintele Consiliului Concurenţei a refuzat să ne pună la dispoziţie documente. Nici măcar nu a invocat motivul pentru care refuză să ne pună la dispoziţie. Pur şi simplu nu a răspuns sub nicio formă solicitărilor noastre. Astfel de atitudine a unui şef de instituţie care este în subordinea Parlamentului din punctul meu de vedere este de netolerat. Ca atare cred că era obligaţia noastră să semnalăm şi aceste lucruri în acest raport", a declarat Daniel Zamfir.

El precizat că Raportul va fi înaintat luni Biroului Permanent al Senatului. De asemenea, luni va fi organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate concluziile Raportului.

Citește și: Investigație privind manipularea ROBOR. Șeful Consiliului Concurenței dă cărțile pe față

La începutul lunii februarie, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a fost audiat în cadrul comisiei de specialitate din Senat şi a afirmat că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că băncile s-au înţeles între ele în octombrie 2008 pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR. Potrivit acestuia, autoritatea de concurenţă a pornit acea investigaţie după ce s-a autosesizat în urma mai multor informaţii apărute în presă.

Pe 25 martie 2019, Biroul permanent al Senatului a decis să trimită o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a-i solicita să le permită directorilor din BNR, Nicolae Cinteză şi Şerban Matei, să vină la Comisia economică pentru a fi audiaţi. Scrisoarea a rămas, însă, fără răspuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel