Răsturnare de situaţie cu EVACUAREA lui Băsescu din vila de protocol. Ce spune avocatul Toni Neacşu

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Traian Băsescu / Foto: PPE
Traian Băsescu / Foto: PPE
Avocatul Toni Neacşu a analizat situaţia în care se află Traian Băsescu, declarat colaborator al fostei Securităţi. 

"Ca jurist rămân în continuare de părere că Traian Băsescu nu pierde prin efectul deciziei ÎCCJ de constatare calității de colaborator al securității drepturile care i se cuvin potrivit Legii nr. 406/2001.Nu știu dacă va înțelege să conteste în justiție deciziile administrative prin care este evacuat din casa de protocol cu statut de reședință, ori retragerea protecției SPP, dar cred că are șanse mari să și le conserve dacă o va face.Inclusiv în această comunicare publică de la RAPPS se face o confuzie gravă între cauzele de încetare a acordării drepturilor potrivit Legii 406/2001 și domeniul de aplicare al legii, respectiv categoria foștilor șef de stat care beneficiază de aceste drepturi", spune Toni Neacşu.

"Aceste drepturi speciale se acordă automat, de la data încetării mandatului. Odată stabilite aceste drepturi, cum este cazul lui Traian Băsescu (2014), singurele cazuri de încetare pe viitor o constituie ipoteza de la art. 4 alin 1, respectiv săvârşirea unei infracţiuni pentru care s-a aplicat o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.Mai exact, art. 1, cel modificat în 2021 special pentru Traian Băsescu, stabilește doar căror șefi de stat nu li se pot stabili, imediat după încetarea mandatului, aceste drepturi; cei demiși prin referendum, cei cărora le încetează mandatul de șef de stat ca urmare a unei condamnări penale și cei constatați ca fiind colaboratori ai securității. Toate aceste 3 situații împiedică acordarea automat a drepturilor speciale prevăzute de lege chiar de la data încetării mandatului, dar dacă intervin ulterior acordării acestora singurul motiv pentru care pe viitor drepturile se pierd este cel arătat la art. 4: condamnare penală la pedeapsă privativă", explică avocatul.

"Confuzia se datorează Parlamentului României care, în graba de a vota o reglementare cu aplicare pentru un singur om, au încurcat textele de lege pe care trebuiau să le modifice. Dacă adaugau colaborarea la cauze de încetare pe viitor a acordării drepturilor speciale era o cu totul altă discuție, așa practic au stabilit, chiar dincolo de intenția lor care a fost clară, doar că un viitor președinte al României colaborator al securității (are voie să candideze) nu va beneficia la încheierea mandatului de aceste drepturi speciale.Nici de data aceasta nu îmi voi spune părerea personală despre situația d-lui Basescu, spun doar că cei 10 ani de mandat ai acestuia au reprezentat aruncarea justiției și a statului de drept la nivelul inchiziției medievale", subliniază Toni Neacşu.

 

Citeşte şi: Băsescu, SOMAT să elibereze vila de protocol în 60 de zile

 

Traian Băsescu are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera vila de protocol, potrivit unei somații primite de la RAAPPS, se arată într-un răspuns transmis de Regia Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. 

„Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare”, se arată în răspunsul RAAPPS pentru Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel