BNR: Rata creditelor neperformante a coborât la 2,65%, în decembrie 2022

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rata creditelor neperformante era, la finele anului trecut, de 2,65%, faţă de 2,82% în septembrie 2022 şi 3,35% în decembrie 2021, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În decembrie 2022, în România erau 32 de instituţii de credit (34 în septembrie 2022), din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 701,4 miliarde lei, cu 22,1 miliarde lei mai mari comparativ cu sfârşitul trimestrului al treilea.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,9% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 68,1%.

De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în decembrie 2022, de 21,73%, faţă de 21,52% la finele lunii septembrie. 

Care va fi vârful indicelui IRCC

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a vorbit despre evoluția dobânzii cheie și despre indicii banciar ROBOR și IRCC. Dan Suciu a spus și care va fi, probabil, vârful IRCC. 

La ultima ședință de politică monetară, Banca Centrală nu a mai făcut un pas înainte, nu a mai crescut dobânda cheie, a rămas în luna februarie la 7%, la fel ca în luna anterioară. Să ne așteptăm oare ca la următoarea ședință de politică monetară să scadă dobânda cheie, în funcție de care ratele tururor românilor cu credite bancare? 

Nu vedem condițiile îndeplinindu-se chiar așa de repede

”Nu s-a modificat dobânda, aveți dreptate, dar, după cum ați văzut, ROBOR-ul a scăzut în această perioadă. Legătura nu este neapărat atât de condiționată. Evident că există: dobânda a ajuns la 7%, ROBOR-ul este la 7%. Vă amintiți că, în noiembrie, am avut și 8%-8,2% cotația ROBOR-ului la trei luni. Nu susțin că nu există această legătură, dar ea nu este atât de simplă. Contează și alte lucruri în piață, precum lichiditatea și așteptările legate de inflație. Pentru că ROBOR-ul evoluează așa și din această cauză. Ori, așteptările legate de inflație arată acum o inflație care coboară. Nu vorbim despre o coborâre bruscă și de aceea, dacă este să vorbim despre o scădere a dobânzii la următoarea ședință, este o decizie pe care o ia Consiliul de Administrație. Nu vedem condițiile îndeplinindu-se chiar așa de repede. În plus, Banca Centrală a arătat o prognoză de inflație pentru finalul anului, undeva la 7%, și aș putea să spun așa: cu siguranță Consiliul de Administrația va lua în considerare toate acele decizii care sunt necesare pentru a ajunge la această inflație de 7% spre finalul anului”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la emisiunea D`ECONOMICS, moderată de jurnalistul Alex Vlădescu. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel