Românii care au credite în euro vor avea de plătit rate mai mici, ca urmare a deciziei Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda de referință cu 0,25%, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Decizia BCE a fost luată în cadrul reuniunii Consiliului guvernatorilor, desfășurată joi, și va intra în vigoare pe 12 iunie 2024.
Această măsură a condus la scăderea indicelui Euribor la trei luni, echivalentul ROBOR pentru creditele în euro, care a ajuns la 3,75%. Pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 32 de RON față de trimestrul precedent. Economiștii prevăd o continuare a scăderii ratelor pentru creditele în euro cu dobândă variabilă, pe fondul acestei reduceri istorice a dobânzii de referință.
De asemenea, se așteaptă ca și Banca Națională a României (BNR) să urmeze exemplul BCE și să reducă dobânda de referință în perioada următoare. De la 1 iulie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va scădea de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit de tip Noua Casă în valoare de 250.000 RON pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 8 RON.
„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024,” se arată în comunicatul de presă al BCE.
Inflația în cele 20 de țări din zona euro a scăzut de la peste 10% la finele lui 2022 până aproape de ținta de 2% a BCE în ultimele luni, datorită reducerii costurilor cu carburanții și normalizării lanțurilor de aprovizionare post-pandemie. Cu toate acestea, progresul în reducerea inflației a stagnat recent, iar perspectivele pentru viitoare reduceri de dobândă rămân incerte.
Chiar dacă BCE a redus joi dobânda de bază, pentru prima dată după 2019, instituția a majorat simultan prognoza de inflație pentru acest an și pentru anul următor, subliniind că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de viitoarele date economice. „Experții estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026,” se menționează în comunicatul BCE.
Această evoluție sugerează că BCE va menține dobânzile la un nivel suficient de ridicat pentru a controla prețurile și pentru a asigura stabilitatea economică în zona euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...