Ray Dalio avertizează: Datoria abisală a SUA va duce la „evoluții șocante”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
„Este prețul libertății” – așa descria, în ianuarie 1790, secretarul Trezoreriei, Alexander Hamilton, datoria Statelor Unite. După mai bine de două secole mai târziu, factura este amețitoare: datoria americană depășește 36.000 de miliarde de dolari.

Deși această sumă a crescut de cinci ori în ultimele două decenii, nu pare să-i îngrijoreze investitorii. „Datoria americană reușește să se plaseze datorită statutului unic al dolarului și unei dobânzi marginal mai ridicate”, a comentat Vincent Mortier, directorul de investiții al Amundi, cel mai mare manager de active din Europa.

Datoria SUA: un colos de 36.220 miliarde de dolari

În 2025, datoria americană va ajunge la 36.220 miliarde de dolari, adică 125% din PIB-ul Statelor Unite. De asemenea, fondurile destinate plății dobânzilor vor ajunge la 952 miliarde de dolari, mai mult decât cei 850 miliarde de dolari cheltuiți pentru finanțarea celei mai puternice armate din lume, așa cum a subliniat Elon Musk. În ciuda acestui tablou îngrijorător, SUA continuă să funcționeze foarte bine. 

Ray Dalio despre „problema datoriilor”: impact global iminent

Îngrijorat este, în schimb, celebrul miliardar-investitor Ray Dalio. Vorbind la CNBC, Dalio a avertizat că problema importantă a ofertei și cererii privind datoria Statelor Unite ar putea avea un impact profund și perturbator asupra economiei mondiale.

„Primul lucru este problema datoriei, avem o problemă foarte gravă de ofertă și cerere”, a spus Dalio, explicând că „SUA trebuie să vândă o cantitate de datorie pe care lumea nu va dori să o cumpere”. Omul de afaceri a menționat că acest lucru este iminent și de „o importanță capitală”.

El a declarat că acest lucru este iminent și de „o importanță capitală”, amintind că deficitul american trebuie să scadă de la un nivel prevăzut de 7,2% din produsul intern brut la aproximativ 3% din PIB, pentru a fi considerat viabil.„Este foarte important. Veți asista la dezvoltări șocante în ceea ce privește modul în care va fi tratat acest lucru”, a adăugat el.

Posibilitatea restructurării datoriei și impactul asupra economiei

Întrebat dacă problema datoriei americane ar putea duce la o perioadă de austeritate, Dalio a declarat că acest lucru ar putea conduce la o restructurare a datoriei, Statele Unite punând presiune asupra altor țări pentru a le forța să răscumpere datoria, chiar întrerupând plățile către anumite țări creditoare.

„Așa cum asistăm la schimbări politice și geopolitice care par imposibil de imaginat pentru majoritatea oamenilor, dacă priviți pur și simplu istoria, veți vedea că aceste lucruri se repetă iar și iar”, a declarat domnul Dalio. „Vom fi surprinși de unele dintre dezvoltările care vor părea la fel de șocante ca cele pe care le-am cunoscut”, a adăugat el.

Dalio despre tarifele vamale și riscurile geopolitice

Când a fost întrebat despre tarifele vamale impuse de Trump, Dalio a spus că situația actuală reprezintă „o extensie a modelelor istorice”, citând Germania anilor 1930 ca exemplu. În acea perioadă, a avut loc o reducere a datoriei în paralel cu o creștere a tarifelor vamale pentru a spori veniturile și a întări baza națională.

„Fiți naționaliști, fiți protecționiști, fiți militariști. Așa funcționează aceste lucruri”, a adăugat Dalio. El a mai spus că tarifele vamale vor provoca conflicte între națiuni, subliniind însă că nu se referea neapărat la un conflict militar.

„Gândiți-vă la SUA, Canada, Mexic, China și la toate aceste conflicte. Vor exista conflicte, iar acestea vor avea consecințe, iar eu cred că acesta este principalul aspect la care trebuie să fim atenți”, a încheiat Dalio. Astfel, Ray Dalio subliniază faptul că problemele economice ale SUA ar putea avea consecințe geopolitice majore, iar soluțiile pentru datoria uriașă a țării ar putea fi cu adevărat șocante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel