Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Contractele futures pe cupru, cu scadență la trei luni, listate la Bursa Metalelor din Londra (LME), au crescut cu 1,5%, ajungând la 9.618 dolari pe tonă în tranzacțiile de după-amiază din Europa, după ce anterior atinseseră un maxim de 9.684,50 dolari pe tonă. Comercianții au intensificat livrările către Statele Unite, ceea ce a contribuit la această creștere accelerată.
Prețurile metalelor de bază cresc simultan
Nu doar cuprul a înregistrat creșteri importante, ci și alte metale de bază. Aluminiul, cu scadență la trei luni pe LME, a urcat cu 1,5%, ajungând la 2.647,50 dolari pe tonă, în timp ce zincul a crescut cu 1,4%, atingând 2.878 dolari pe tonă.
Impactul tarifelor vamale impuse de Trump
Prima serie de tarife vamale impuse de Donald Trump – 25% pentru produsele din aluminiu și oțel, 10% pentru toate importurile din China și tarife amânate de 25% pentru Mexic și Canada – a creat panică în rândul cumpărătorilor americani.
În plus, președintele SUA a amenințat cu impunerea unor tarife vamale reciproce împotriva țărilor care aplică taxe produselor americane. Aceste perspective au dus la o creștere a prețului cuprului, în ciuda declarațiilor lui Trump, conform cărora aplicarea tarifelor pentru acest metal va dura mai mult decât în cazul aluminiului și oțelului, potrivit analiștilor ING.
Creștere record a prețului cuprului pe piața americană
Prețul cuprului pe Comex, piața americană a materiilor prime, a crescut puternic, în așteptarea impunerii unui tarif vamal. Potrivit analistului Carsten Fritsch de la Commerzbank, în tranzacțiile europene de după-amiază, cuprul se tranzacționa la aproximativ 4,79 dolari pe livră, echivalentul a circa 10.560 dolari pe tonă.
Diferențele mari de preț dintre LME și Comex fac ca livrările către piața americană să fie mai atractive pentru comercianți. Din acest motiv, prețurile cuprului în SUA au crescut de două ori mai rapid decât cele de pe LME de la începutul anului, conform analizei Commerzbank.
Comerțul global cu cupru, afectat de tarifele vamale
Comercianții mută metalul din depozitele globale ale LME către Statele Unite, pentru a profita de prețurile mai ridicate. SUA depinde de importurile de cupru pentru aproximativ 45% din consumul său intern, conform U.S. Geological Survey.
În același timp, numărul certificatelor LME anulate a crescut semnificativ, ceea ce a redus și mai mult stocurile de cupru disponibile pe piață, susține Carsten Fritsch.
Perspectivele pentru prețul cuprului
Dacă tarifele vamale așteptate vor fi aplicate, prețul cuprului la New York ar putea crește și mai mult. Totuși, analiștii ING avertizează că diferența de preț față de LME s-ar putea reduce în cazul în care tarifele impuse vor fi mai mici decât așteptările pieței.
Pe termen scurt, este de așteptat o creștere bruscă a prețurilor, pe măsură ce comercianții își fac stocuri înainte de aplicarea tarifelor. Cu toate acestea, o escaladare a războiului comercial la nivel global ar putea duce, în final, la o scădere generală a prețurilor, potrivit ING.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...