Războiul comercial SUA - China se acutizează. Reacţie dură de la Beijing după ultima decizie luată la Washington
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA-China / FOTO: Freepik
SUA-China / FOTO: Freepik
Ministerul Comerțului de la Beijing a declarat ferm opoziția Chinei față de creșterea semnificativă a tarifelor vamale impuse de SUA, promițând să ia măsuri dure pentru a-și proteja drepturile și interesele, potrivit Reuters.

Într-un comunicat, Ministerul Comerțului a criticat decizia SUA de a revizui tarifele vamale din Secțiunea 301, afirmând că aceasta încalcă angajamentele președintelui Biden de a nu încerca să împiedice dezvoltarea Chinei și de a nu rupt legăturile cu aceasta. Instituția a avertizat că decizia SUA va afecta negativ cooperarea bilaterală.

Ministerul a subliniat că Statele Unite ar trebui să corecteze imediat aceste erori și să renunțe la tarifele impuse produselor chineze.

Analiștii susțin că impactul noilor tarife asupra Chinei ar putea fi limitat pe termen scurt.

Casa Albă a anunțat o majorare semnificativă a tarifelor vamale pentru produse chineze în valoare de 18 miliarde de dolari, menționând că aceasta este pentru a proteja companiile și muncitorii americani de o concurență considerată incorectă.

Aceste tarife noi vizează mai multe sectoare industriale strategice, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale și automobile electrice. Tarifele pentru acestea din urmă au fost majorate de la 25% la 100%.

Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat necesitatea de a asigura că investițiile prevăzute în planul IRA (Infrastructură, Recuperare și Investiție) susțin industriile americane și sunt protejate.

Guvernul american a alocat peste 860 miliarde de dolari, prin planul IRA, pentru a accelera producția de automobile electrice, baterii pentru automobile și surse de energie regenerabilă 'made in America'.

Cu toate acestea, Washingtonul acuză Beijingul că subvenționează puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate strategice, creând o supraproducție care afectează dezvoltarea industriilor concurente din alte țări.

Noile tarife vizează "eliminarea practicilor comerciale incorecte, cum ar fi transferul de tehnologie, drepturile de proprietate intelectuală și inovarea", conform unui comunicat al Casei Albe.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, SUA au crescut semnificativ tarifele pentru oțelul și aluminiul chinezesc, de la 7,5% la 25%, precum și pentru baterii și semiconductori, de la 25% la 50%. Un tarif similar a fost impus și pentru panourile fotovoltaice și anumite produse medicale chinezești.

Anul trecut, SUA au importat bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China și au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către aceasta, generând un deficit comercial care a persistat de mai multe decenii și a devenit un subiect sensibil la Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel