Ședință de Guvern, 14 mai. Decizii importante privind banii românilor
Proiectele de acte normative...
Într-un comunicat, Ministerul Comerțului a criticat decizia SUA de a revizui tarifele vamale din Secțiunea 301, afirmând că aceasta încalcă angajamentele președintelui Biden de a nu încerca să împiedice dezvoltarea Chinei și de a nu rupt legăturile cu aceasta. Instituția a avertizat că decizia SUA va afecta negativ cooperarea bilaterală.
Ministerul a subliniat că Statele Unite ar trebui să corecteze imediat aceste erori și să renunțe la tarifele impuse produselor chineze.
Analiștii susțin că impactul noilor tarife asupra Chinei ar putea fi limitat pe termen scurt.
Casa Albă a anunțat o majorare semnificativă a tarifelor vamale pentru produse chineze în valoare de 18 miliarde de dolari, menționând că aceasta este pentru a proteja companiile și muncitorii americani de o concurență considerată incorectă.
Aceste tarife noi vizează mai multe sectoare industriale strategice, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale și automobile electrice. Tarifele pentru acestea din urmă au fost majorate de la 25% la 100%.
Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat necesitatea de a asigura că investițiile prevăzute în planul IRA (Infrastructură, Recuperare și Investiție) susțin industriile americane și sunt protejate.
Guvernul american a alocat peste 860 miliarde de dolari, prin planul IRA, pentru a accelera producția de automobile electrice, baterii pentru automobile și surse de energie regenerabilă 'made in America'.
Cu toate acestea, Washingtonul acuză Beijingul că subvenționează puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate strategice, creând o supraproducție care afectează dezvoltarea industriilor concurente din alte țări.
Noile tarife vizează "eliminarea practicilor comerciale incorecte, cum ar fi transferul de tehnologie, drepturile de proprietate intelectuală și inovarea", conform unui comunicat al Casei Albe.
Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, SUA au crescut semnificativ tarifele pentru oțelul și aluminiul chinezesc, de la 7,5% la 25%, precum și pentru baterii și semiconductori, de la 25% la 50%. Un tarif similar a fost impus și pentru panourile fotovoltaice și anumite produse medicale chinezești.
Anul trecut, SUA au importat bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China și au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către aceasta, generând un deficit comercial care a persistat de mai multe decenii și a devenit un subiect sensibil la Washington.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Bursa de Valori Bucureşti...
Ministrul Burduja a salutat...
Parteneriat strategic pentru...
Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...
Leul dă semne de stabilitate și...
Investiția, dezvăluită de...
Majoritatea republicană din...
Decizia vine în contextul...
Premierul interimar Cătălin...
China relaxează controlul...
Analistul economic Adrian...
Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...
La Bursa Metalelor de la...
Marți, șaptesprezece fonduri de...
Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...
Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...
Piața monetară din România a...
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...
ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...
România face un pas decisiv...
Dolarul încetinește ușor după...
Curtea de Conturi a finalizat...