Războiul comercial SUA - China se acutizează. Reacţie dură de la Beijing după ultima decizie luată la Washington
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA-China / FOTO: Freepik
SUA-China / FOTO: Freepik
Ministerul Comerțului de la Beijing a declarat ferm opoziția Chinei față de creșterea semnificativă a tarifelor vamale impuse de SUA, promițând să ia măsuri dure pentru a-și proteja drepturile și interesele, potrivit Reuters.

Într-un comunicat, Ministerul Comerțului a criticat decizia SUA de a revizui tarifele vamale din Secțiunea 301, afirmând că aceasta încalcă angajamentele președintelui Biden de a nu încerca să împiedice dezvoltarea Chinei și de a nu rupt legăturile cu aceasta. Instituția a avertizat că decizia SUA va afecta negativ cooperarea bilaterală.

Ministerul a subliniat că Statele Unite ar trebui să corecteze imediat aceste erori și să renunțe la tarifele impuse produselor chineze.

Analiștii susțin că impactul noilor tarife asupra Chinei ar putea fi limitat pe termen scurt.

Casa Albă a anunțat o majorare semnificativă a tarifelor vamale pentru produse chineze în valoare de 18 miliarde de dolari, menționând că aceasta este pentru a proteja companiile și muncitorii americani de o concurență considerată incorectă.

Aceste tarife noi vizează mai multe sectoare industriale strategice, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale și automobile electrice. Tarifele pentru acestea din urmă au fost majorate de la 25% la 100%.

Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat necesitatea de a asigura că investițiile prevăzute în planul IRA (Infrastructură, Recuperare și Investiție) susțin industriile americane și sunt protejate.

Guvernul american a alocat peste 860 miliarde de dolari, prin planul IRA, pentru a accelera producția de automobile electrice, baterii pentru automobile și surse de energie regenerabilă 'made in America'.

Cu toate acestea, Washingtonul acuză Beijingul că subvenționează puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate strategice, creând o supraproducție care afectează dezvoltarea industriilor concurente din alte țări.

Noile tarife vizează "eliminarea practicilor comerciale incorecte, cum ar fi transferul de tehnologie, drepturile de proprietate intelectuală și inovarea", conform unui comunicat al Casei Albe.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, SUA au crescut semnificativ tarifele pentru oțelul și aluminiul chinezesc, de la 7,5% la 25%, precum și pentru baterii și semiconductori, de la 25% la 50%. Un tarif similar a fost impus și pentru panourile fotovoltaice și anumite produse medicale chinezești.

Anul trecut, SUA au importat bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China și au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către aceasta, generând un deficit comercial care a persistat de mai multe decenii și a devenit un subiect sensibil la Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...


pixel