Războiul comercial SUA - UE pune în pericol afaceri în valoare de 9,5 trilioane de dolari anual

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA / UE. Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Efecte puternice ale războiului tarifelor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Conflictul tarifar dintre SUA și Europa pune în pericol afaceri transatlantice în valoare de 9,5 trilioane de dolari anual, a avertizat luni Camera de Comerț Americană pe lângă UE (AmCham EU), potrivit Reuters.

AmCham EU, care reunește peste 160 de membri, inclusiv Apple, ExxonMobil și Visa, a evidențiat în raportul său anual privind economia transatlantică o relație tot mai profundă, atingând niveluri record în 2024, cum ar fi schimburile comerciale de bunuri și servicii în valoare de 2 trilioane de dolari.

Raportul descrie anul 2025 drept unul al promisiunilor, dar și al pericolelor pentru cea mai mare relație comercială din lume.

În ultima săptămână, Washingtonul a impus tarife pentru oțel și aluminiu, UE a anunțat planuri de represalii, iar președintele Donald Trump a amenințat cu tarife de 200% la vinurile și băuturile spirtoase europene.

Trump a criticat deficitul comercial al SUA în comerțul cu bunuri cu UE, deși în sectorul serviciilor SUA înregistrează un excedent, și a îndemnat producătorii să-și relocheze activitatea în America.

AmCham a subliniat că schimburile comerciale reprezintă doar o parte a activității economice transatlantice, iar principalul indicator este investiția.

"Contrar percepției generale, majoritatea investițiilor dintre SUA și Europa sunt direcționate una către cealaltă, mai degrabă decât către piețele emergente cu costuri mai reduse", a precizat organizația.

Vânzările filialelor americane din Europa sunt de patru ori mai mari decât exporturile americane către Europa, iar vânzările filialelor europene din SUA depășesc de trei ori exporturile europene către America.

AmCham a avertizat că efectele colaterale ale conflictului comercial ar putea afecta aceste legături strânse.

Autorul principal al raportului, Daniel Hamilton, a menționat că aproximativ 90% din comerțul Irlandei și 60% din comerțul Germaniei sunt constituite din tranzacții intra-grup, care ar putea fi afectate.

Există, de asemenea, riscul extinderii conflictului asupra comerțului cu servicii, fluxurilor de date sau energiei, având în vedere dependența Europei de importurile de GNL din SUA.

"Efectele conflictului în domeniul comercial nu se vor limita doar la comerț. Ele se propagă prin toate aceste canale, iar interacțiunile sunt foarte semnificative", a afirmat Hamilton.

Companiile americane și europene au lanțuri valorice interconectate pentru a rămâne competitive la nivel global, cum ar fi exporturile de mașini BMW produse în SUA.

"Nu cred că vor exista investiții izolate", a adăugat Hamilton. "Asta nu ar face decât să crească ineficiența economică."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel