Războiul din Ucraina: Cheluielile militare ale Rusiei lui Putin au explodat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tanc
Tanc
Potrivit unui document guvernamental analizat de Reuters, cheltuielile militare rusești au explodat în acest an. Această strategie este în detrimentul anumitor servicii publice din țară, precum spitalele sau școlile.

O nota de plată tot mai pipărată pentru bugetul rusesc. Potrivit unui document guvernamental analizat de agenția de presă Reuters, Rusia și-a dublat ținta de cheltuieli pentru apărare pentru 2023 la peste 90 de miliarde de euro, sau o treime din toate cheltuielile guvernamentale.

Între 2011 și 2022, Rusia a cheltuit cel puțin 13,9% și cel mult 23% din bugetul său pentru apărare. Până în prezent, Rusia a scos deja din visteria țării 57,4% din noul obiectiv bugetar de cheltuieli pentru apărare, potrivit documentului.

O creștere legată de costurile tot mai mari ale războiului din Ucraina pentru Moscova. Cifrele indicate de document pun în lumină amploarea acestor cheltuieli, informații care nu sunt însă publicate în mod oficial. La solicitarea Reuters de a comenta datele prezentate, nici Guvernul rus, nici Ministerul de Finanțe nu cu considerate necesar să ofere explicații. 

Cifrele arată că în prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit cu 12% mai mult pentru apărare decât își planificase pe ansamblul acestui an. În plus față de socotelile inițiale, s-au consumat deja 600 de miliarde de ruble (5,8 miliarde de euro) din cele 4,980 de miliarde de ruble înscrise în buget. 

Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni s-au ridicat la 5,590 miliarde de ruble, sau 37,3% din cheltuielile bugetare totale, care au ajuns la 14,970 miliarde de ruble în perioada respectivă. Prognoza Rusiei era să aloce 17,1% din buget acestui sector.

Aceste cheltuieli au fost forța motrice din spatele puternicei redresări a sectorului industrial. Potrivit analiștilor, contractele de state pentru întreprinderile din acest domeniu au constituie elementul cheie al relansării economiei Rusiei care, de la începutul anului, a înregistrat o creștere, după contracția de 2,1% în 2022. Aceleași contracte însă, împing bugetul spre un deficit de aproximativ 26 de miliarde de euro. O cifră agravată de scăderea veniturilor din export.

Documentul arată, de exemplu, că Rusia a cheltuit aproape 1 trilion de ruble pe salariile militare în prima jumătate a anului, ceea ce înseamnă cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Viceprim-ministrul Denis Manturov a declarat în iulie că industria de apărare produce acum mai multe muniții în fiecare lună decât în ​​întregul an 2022.

Școlile și spitalele rusești rănite

Și cine va avea de suferit în primul rând? Educația, sănătatea și infrastructura, finanțările destinate aceste sectoare fiind dacă nu tăiate de tot, puternic diminuate. Firește, mai puțin vor primi și alte sfere de activitate. „Complexul militar-industrial susține creșterea industrială, în timp ce segmentele civile încetinesc din nou”, a declarat Dmitri Polevoi, șeful de investiții la Locko-Invest, după publicarea luna trecută a datelor de producție industrială pentru iunie.

„Nu știm cât de mult este posibil să creștem producția de tancuri și rachete”, a declarat economistul CentroCreditBank Yevgeny Suvorov pe canalul său MMI Telegram. Dar știm că creșterea acestei producții este posibilă doar cu prețul unei hemoragii a personalului din alte sectoare ale economiei. »

Citește și Când vine vorba de venituri bugetare, Rusia visează cu ochii deschiși

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel