Războiul din Ucraina! Răzbunarea hackerilor ruși: Atac masiv în Germania

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Foarte multe nu au fost repuse în funcțiune
Foarte multe nu au fost repuse în funcțiune
Acest atac survine la câteva zile după ce mai multe site-uri din Rusia, inclusiv ale unor instituții de stat, au fost atacate de gruparea Anonymous. 

În Germania, 5800 de turbine eoliene controlate de rețeaua americană de sateliți KA-SAT au cedat simultan în ziua invaziei Rusiei în Ucraina.

Pe 24 februarie, în ziua invaziei Rusiei în Ucraina, 5800 de turbine eoliene germane, adică 11 gigawați, au cedat simultan între orele cinci și șase dimineața, la exact o oră după anunțul lui Vladimir Putin. O simplă defecțiune la momentul nepotrivit? Nu chiar, sunt de părere experții occidentali.

Doar turbinele eoliene ale producătorului Enercon, care sunt conectate la rețeaua americană de sateliți KA-SAT, au fost afectate și nu au mai putut fi controlate de la distanță. Celelalte, care sunt conectate prin fibră optică, nu au avut nicio problemă. Turbinele eoliene conectate pot funcționa în mod automat, dar controlul de la distanță este esențial dacă viteza vântului depășește 80 km/h.

"Credem că defecțiunea a fost cauzată de un eveniment cibernetic", a declarat Viasat pentru revista Der Spiegel, anunțând lansarea unei anchete pentru a determina cauza exactă a problemei.

Apărarea cibernetică a turbinelor eoliene din Franța

Dar, de fapt, avaria a fost mai degrabă un atac țintit al Rusiei. Acesta ar fi vizat operatorul american de sateliți Viasat, ale cărui modemuri asigură legătura între dispozitivele conectate și sateliții KA-SAT. În plus, în Franța, câteva mii de abonați la internet prin intermediul Nordnet, care depinde de aceeași rețea, au fost de asemenea deconectați, potrivit Le Figaro.

Experții mobilizați pentru a repara turbinele eoliene nu au reușit încă să repornească de la distanță modemurile afectate. Pentru a face față situației de urgență, se intenționează înlocuirea lor, dar lipsa de semiconductori face dificilă operațiunea.

Citește și Anonymous a publicat baza de date a Ministerului Economiei din Rusia

Acest atac îngrijorează întreaga industrie europeană. În Franța, Fédération Environnement Durable (FED) se teme de un val de "atacuri cibernetice mai ample asupra tuturor instalațiilor de producție de energie eoliană".

"Având în vedere izolarea lor geografică, acestea reprezintă cea mai slabă verigă de securitate din rețeaua energetică franceză. Monitorizarea fizică și software prin internet a celor 8.000 de mașini împrăștiate în toată țara este aproape imposibilă. Aceste condiții fac din energia eoliană o verigă critică în rețeaua franceză de electricitate", a precizat EDF într-un comunicat.

Federația atrage atenția asupra unor programe de apărare cibernetică inadecvate și a unei monitorizări insuficiente din partea autorităților. Într-adevăr, multe prefecturi nu știu ce companii dețin sau exploatează parcuri eoliene pe teritoriul lor. În acest sector în continuă schimbare, instalațiile își schimbă proprietarul în medie la fiecare trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel