Războiul din Ucraina. UE vrea să știe clar ce au de gând Statele Unite
Autor: Delia Gheață | 23 Martie 2022, 20:54
Europenii nu vor doar vorbe, vor un angajament ferm din partea Statelor Unite. Problema este mult prea gravă.

UE vizează asigurarea unui angajament din partea Statelor Unite pentru livrări suplimentare de gaze naturale lichefiate (LNG) pentru următoarele două ierni, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea întâlnirii de joi cu şeful statului american, Joe Biden, transmite Reuters.

"Mâine voi discuta cu preşedintele Biden cum să prioritizăm livrările de gaze naturale lichefiate din SUA către UE, în următoarele luni. Vizăm să obţinem un angajament pentru livrări suplimentare pentru următoarele două ierni", le-a spus europarlamentarilor Ursula von der Leyen.

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe şi subvenţii, în ideea de a proteja cetăţenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă, deoarece ţările membre sunt responsabile de politicile energetice naţionale şi au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acţiuni la nivelul întregului bloc comunitar.

În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia şi Grecia cer o intervenţie a statului pe pieţele energetice din Europa, ţări ca Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se opun intervenţiei pe piaţă şi avertizează că aceasta ar provoca perturbări şi ar afecta investiţiile în energia verde. 

Citește și Guvernatorul băncii centrale a Rusiei a vrut să demisioneze

Această solicitare vine în contextul în care Rusia a anunțat că nu va mai accepta plăți în dolari și euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE, o decizie prin care Vladimir Putin impune un fel de ultimatum furnizorilor europeni pentru viitoarele contracte.

Anunțul a avut un efect imediat asupra monedei rusești, care s-a întărit față de euro și dolar, după ce s-a prăbușit pe 24 februarie, când forțele rusești au intrat în Ucraina. Putin a aruncat zarurile. Ce vor face europenii? Dacă vor refuza noile, nu vor mai avea gaz rusesc. Dacă le acceptă, vor susține valoarea rublei și vor inversa unele dintre efectele celor trei săptămâni de sancțiuni.

Accelerarea embargoului UE?

”Totul este încă destul de vag, dar ține de comunicare", a estimat Alexandre Andlauer, expert în energie pentru Kpler, pentru BFM Business. Contractele actuale nu sunt afectate, nu pot fi modificate astfel, dar acest anunț poate fi perceput ca o dorință a rușilor de a nu mai vinde. Pe de altă parte însă, acest lucru ar putea accelera alegerea europeană de a nu mai cumpăra din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe