Războiul din Ucraina. UE vrea să știe clar ce au de gând Statele Unite
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
UE aprobă o schemă românească de sprijin în valoare de 32 de milioane euro pentru promovarea reîmpăduririlor
UE aprobă o schemă românească de sprijin în valoare de 32 de milioane euro pentru promovarea reîmpăduririlor
Europenii nu vor doar vorbe, vor un angajament ferm din partea Statelor Unite. Problema este mult prea gravă.

UE vizează asigurarea unui angajament din partea Statelor Unite pentru livrări suplimentare de gaze naturale lichefiate (LNG) pentru următoarele două ierni, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea întâlnirii de joi cu şeful statului american, Joe Biden, transmite Reuters.

"Mâine voi discuta cu preşedintele Biden cum să prioritizăm livrările de gaze naturale lichefiate din SUA către UE, în următoarele luni. Vizăm să obţinem un angajament pentru livrări suplimentare pentru următoarele două ierni", le-a spus europarlamentarilor Ursula von der Leyen.

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe şi subvenţii, în ideea de a proteja cetăţenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă, deoarece ţările membre sunt responsabile de politicile energetice naţionale şi au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acţiuni la nivelul întregului bloc comunitar.

În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia şi Grecia cer o intervenţie a statului pe pieţele energetice din Europa, ţări ca Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se opun intervenţiei pe piaţă şi avertizează că aceasta ar provoca perturbări şi ar afecta investiţiile în energia verde. 

Citește și Guvernatorul băncii centrale a Rusiei a vrut să demisioneze

Această solicitare vine în contextul în care Rusia a anunțat că nu va mai accepta plăți în dolari și euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE, o decizie prin care Vladimir Putin impune un fel de ultimatum furnizorilor europeni pentru viitoarele contracte.

Anunțul a avut un efect imediat asupra monedei rusești, care s-a întărit față de euro și dolar, după ce s-a prăbușit pe 24 februarie, când forțele rusești au intrat în Ucraina. Putin a aruncat zarurile. Ce vor face europenii? Dacă vor refuza noile, nu vor mai avea gaz rusesc. Dacă le acceptă, vor susține valoarea rublei și vor inversa unele dintre efectele celor trei săptămâni de sancțiuni.

Accelerarea embargoului UE?

”Totul este încă destul de vag, dar ține de comunicare", a estimat Alexandre Andlauer, expert în energie pentru Kpler, pentru BFM Business. Contractele actuale nu sunt afectate, nu pot fi modificate astfel, dar acest anunț poate fi perceput ca o dorință a rușilor de a nu mai vinde. Pe de altă parte însă, acest lucru ar putea accelera alegerea europeană de a nu mai cumpăra din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel